Как да се отървете от махмурлук

Имахте прекалено много за пиене снощи и се събудихте с разделящо главоболие, разстроен стомах и светлината, която идва в прозореца, ослепи, но сте прекалено уморени, за да станете и да затворите сянката. Имаш махмурлук. Защо се случват това и какво можете да направите, за да се отървете от него бързо?

Защо се случват стачки

Алкохолът е диуретик, което означава, че изтласква течности от тялото.

Загубата на течност е придружена от загуба на основни соли като калий и магнезий. Нивата на кръвната захар са нарушени. Токсините от разграждането на алкохола и другите съставки в напитките могат да останат в тялото няколко часа след като пиенето приключи. Алкохолът може също директно да дразни стомаха и червата Ви, което води до гадене. Те се съчетават, за да дадат общи симптоми на махмурлук.

Минимизиране на махмурлука преди да се случи

Вие няма да получите махмурлук, ако не пиете алкохол, и риска ви отива с повече алкохол имате в една сесия за пиене. Ограничаването на алкохола ви е най-добрият начин да предотвратите махмурлук.

Друг начин, по който можете да сведете до минимум махмурлука, е да пиете вода и да ядете храна, докато пиете алкохол, което най-малкото може да я предпази от засягане на стомаха ви. Препоръчва се да пиете най-малко чаша вода между всяка алкохолна напитка.

Видът алкохол, който пиете, има значение. По-тъмните по-сладки напитки имат повече конгенери (сложни органични молекули, от които метанолът е един). Ето защо ракия, шери, червено вино и уиски ще ви дадат повече от махмурлук, отколкото бяло вино или водка. Евтините спиртни напитки, които са слабо рафинирани, са по-склонни да ви дадат махмурлук.

Ако очаквате да пиете и да пиете твърде много, може да опитате да вземете бодлив екстракт няколко часа преди да започнете да пиете. Въпреки че експертите не знаят как работи бодлив екстракт, те смятат, че това може да е свързано с възпалителните му ефекти. С други думи, екстракт от бодлива круша може да намали възпалението, което се случва по време на махмурлук. Единствените проучвания бяха проведени върху плъхове, които не можаха да докладват дали са ужилили или не.

Препоръки за хаос

Времето е единственият доказан лек за махмурлук. Но ако се чувствате нещастни, ето някои препоръки.

Косата на кучето?

Пиенето на повече алкохол е лош начин за справяне с махмурлук, поради напрежението, което поставя върху черния дроб и стомаха. Тя също така просто отхвърля махмурлука, който ще се върне по-късно и това ще бъде още по-лошо. Алкохолът може да помогне в малка степен, блокирайки разграждането на метанола до формалдехид и мравчена киселина, но това е само тактика за отлагане.

Вместо това трябва да се въздържате от пиене на алкохол в продължение на 48 часа, след като имате махмурлук. Това ще позволи на тялото ви да получи време за възстановяване.

Безалкохолната напитка без алкохол

Тази напитка за възстановяване на махмурлук не се основава на клинични изследвания, но тук е теорията, която стои зад нея. Яйчният жълтък съдържа N-ацетил-цистеин (NAC), аминокиселина, която помага да изгони токсините, придобити от алкохол и тютюнев дим. Кетчуп от домати осигурява биофлавоноиди, които са отличен източник на антиоксиданти.

Словото от

Ще ви е необходимо време да се излекувате от махмурлук. Рехидратирайте, подхранвайте тялото си и си почивайте. Нека това да бъде урок и следващия път, когато ще пиете алкохол, не забравяйте.

> Източници:

> Алкохолен махмурлук: Механизми и медиатори . Национален институт по злоупотребата с алкохол и алкохолизма.

> Хейвър Лейкс. Национално здравно обслужване.

> Лечение на махмурлук. MedlinePlus.

> Wang F, Li Y, Джан YJ, Джоу Y, Li S, Li HB. Физически продукти за профилактика и лечение на разстройство, свързано с махмурлука и употреба на алкохол. Молекули . 2016; 21 (1): 64. Дой: 10.3390 / molecules21010064.