Защо трябва да размените сода за вода

Вземете ледено студена, освежаваща чаша вода, за да спестите пари и да подобрите здравето си

За да се отвори кутия от газирани подсладени сода? Може да искате да чакате, преди да изскочите отгоре. Броят на американците, които пият захарни напитки, се е покачил през последните 30 години, като най-малко половината от населението е запълвало справедливия си дял. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), захарните напитки се смятат за силно свързани със затлъстяването на нацията и епидемията от диабет тип 2 .

Смяна на сода

Содата е пълна със захар - повече от 9 чаени лъжички в 12-унция кутия и около 16 чаени лъжички в 20-унция бутилка. Той също така осигурява богато количество празни калории - калории, без каквото и да е връщане на храненето.

Ако това не е достатъчно, за да отидете на студена пуйка, проверете това: Проучване, публикувано в списанието Nutrients , се занимава с изследване на ефекта от размяната на една сода с вода от 8 унции. Изследователите са прегледали данните от Националните изследвания за здравето и храненето за периода 2007-2012 г. (NHANES), които включват над 19 000 американци на възраст над 18 години. Екипът разгледа специфичното въздействие на замяната на една захарна напитка - включително сода, сока и захар - подсладено кафе - с вода върху резултатите за здравословни напитки (HBI) и затлъстяването.

Това, което откриха, беше, че тези, които заменят най-малко една сладка напитка с вода всеки ден, показват подобрения в резултатите за здравословни напитки, намаляване на дневните калории и по-малко наддаване на тегло, водещо до затлъстяване.

Тези констатации показват, че намаляването дори с половината от това, което в момента се оплаквате, може да осигури значителни ползи.

На 2015-2020 Диетични насоки за американците препоръчваме да получим само 10% от нашите калории от добавена захар, лесно достигната само с една бутилка поп от 20 унции. Предлагам да пиете захарни напитки и вместо това да запазите дневната си квота за други по-вкусни и запомнящи се артикули, като някои сладолед или бисквитки (само моето лично мнение!).

Също така, важно е да знаете, че пиенето на калории няма да ви запълни като истинска храна.

Едно последно предимство: Тъй като градовете в цялата страна налагат захарния данък върху напитките, ще спестите сурови пари, ако се откажете от покупката.

Как да спрем сода за добро

Няколко начина да се откажете от сода:

  1. Бебешки стъпки. Отиването на студена пуйка може да бъде ваш стил, но за другите това не е реалистично. Ако попаднете в този лагер, опитайте се да отсъствате бавно от течните калории. Ако пиете понастоящем три газирани напитки на ден, опитайте да намалите до две. Направете това в продължение на две седмици, а след това намалете отново - този път на един на седмица . Даването на време за постепенна промяна ще ви помогне да поддържате промяната за дълги разстояния.
  2. Превключете на продавача. Вие все пак ще получите същите мехурчета, които обичате в сода, но без захар и калории. И ако искате по-силен вкус, опитайте да добавите пулверизиране на плодовия сок към продавача или прясно изцедените цитрусови плодове.
  3. Джаз на H2O. Водата може понякога да е скучна - признавам я. Ще бъдете изненадани колко чиста вода може да отиде от куца до вълнуваща, просто като добавите пресни плодове или естествени аромати. Мислете нарязани лимон, портокал, краставица, плаващи плодове, или дори смачкани мента.
  4. Съхранявайте дневника. Проследяването на количеството захарни напитки, които консумирате всеки ден, може да бъде шок и да бъде супер мотивиращо, когато става дума за минимизиране на сумата. От друга страна, воден дневник може да бъде също толкова полезен. Предизвикайте себе си до 8 дневни чаши с вода в продължение на 30 дни и направете го да се случи. Налице са приложения, налични за вашия смартфон, разработени за тази цел. И поддържането на бутилка вода наоколо, за да отпиете и зареждате, ви дава алтернатива за това, кога се влива ароматът на сода.

Рецепти за пиене без сода

Разгледайте няколко от любимите ми глътки за отслабване:

Джой Бауер, MS, RDN, CDN, експерт по здравето и храненето за шоуто на NBC Today и основател на Nourish Snacks.

> Източници:

> Duffey KJ, Poti J. Моделиране на ефекта от заместване на захарта подсладена консумация на напитки с вода върху енергийния прием, HB резултат и разпространението на затлъстяването. Хранителни вещества 2016, 8 (7), 395.

> Falbe J, Thompson HR, Becker CM, Rojas N, McCulloch CE, Madsen KA. Въздействие на данъка върху упражняването на Бъркли върху захарното подслаждане на консумацията на напитки. Американско обществено здравеопазване октомври 2016, 106 (10): 1865-1871.

> Ogden CL, Kit BK, Карол MD, парк S. Консумация на захарни напитки в САЩ, 2005-2008. NCHS Data Brief, брой 71, август 2011 г.