Какво трябва да знаете за макробиотичната диета

Увеличете здравето си с този план

Макробиотичната диета е план за хранене, за който се казва, че подобрява здравето и насърчава дълголетието. Преобладаващо вегетарианец, той е съсредоточен върху цели зърна, бобови растения и зеленчуци. Не само, че се използва за стимулиране на физическото здраве, макробиотичната диета се казва, че подобрява духовното здраве, както и че има положително въздействие върху околната среда.

Първоначално разработена от японски възпитател на име Джордж Ошава, макробиотичната диета е популяризирана през 70-те години от Мичио Куши (ученик на Ошава и основател на Erewhon Natural Foods и Бостънския институт Куши).

Думата "макробиотик" има гръцки произход и се превежда като "дълъг живот".

Какво включва макробиотичната диета

Ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, макробиотичната диета набляга на избора на растителни храни върху животински продукти и преработени храни. Много от привържениците на макробиотичната диета следват индивидуален план за хранене, основаващ се на фактори като климат, сезон, възраст, пол, активност и здравни потребности.

Версията на Оксаува за макробиотичната диета включва десет прогресивно ограничаващи етапа, като последният етап се състои само от кафяв ориз и вода. Този подход обаче вече не се препоръчва от повечето поддръжници на макробиотичната диета.

Ето един поглед върху основните компоненти на макробиотичната диета.

1) Цели зърна

В повечето случаи цели зърна като кафяв ориз, ечемик, елда и просо представляват около 50 до 60 процента от всяко хранене. В допълнение, продуктите на брашно, като тестени изделия и хляб, могат да се консумират от време на време като част от макробиотичната диета.

2) Зеленчуци

Зеленчуците обикновено съдържат 25 до 30% от дневния хранителен прием в макробиотичната диета. До една трета от общия Ви прием на зеленчуци може да бъде суров. В противен случай зеленчуците трябва да бъдат на пара, варени, изпечени или солени.

3) Фасул

Бобът съставлява около 10% от макробиотичната диета. Това включва соеви зърна, които могат да се консумират под формата на продукти като тофу, темпе и нато.

4) Супа

Макробиотичната диета включва ядене една до две чаши или купища супа всеки ден. В повечето случаи практикуващите диета избират соеви супи като miso.

5) Семена и ядки

Изядени умерено като част от макробиотичната диета, семена и ядки могат леко да бъдат печени и осолени с морска сол или шойу.

6) Нерафинирано растително масло

Привържениците на макробиотичната диета обикновено използват нерафинирано растително масло за готвене, а тъмното сусамово масло често се използва за ароматизиране. Лесно сусамено масло, царевично масло и масло от горчица могат също да се консумират като част от макробиотичната диета.

7) Подправки и подправки

За добавяне на вкус към храната, практикуващите макробиотична диета са склонни да използват подправки и подправки като морска сол, шойу, оцет от кафяв ориз, оцет от умебоши, umeboshi сливи, настърган корен от джинджифил, ферментирали кисели краставички, гамасо (печено сусамово семе), печени морски водорасли и нарязани.

8) Напитки

Заедно с пролетна вода или висококачествена вода, в макробиотичната диета се препоръчват напитки като печен чай кючича, чай от стъбла, печен чай от кафяв ориз, печен ечемичен чай и чай от корен от глухарче.

Допълнителни насоки

Като част от макробиотичната диета някои храни могат да се консумират пестеливо (т.е. няколко пъти седмично).

Тези храни включват:

1) Животински продукти

Докато месото, птиците, яйцата и млечните продукти обикновено се избягват в макробиотичната диета, малко количество риба или морски дарове обикновено се консумират няколко пъти седмично. Рибите и морските дарове обикновено се консумират с хрян, уасаби, джинджифил, горчица или настърган дайкон.

2) Местен плод

Местните плодове могат да се консумират няколко пъти седмично в макробиотичната диета. Това може да включва ябълки, круши, праскови, кайсии, грозде, плодове и пъпеши, въпреки че обикновено се избягват тропически плодове като манго, ананас и папая.

3) Десерти

Естествено сладките храни (като ябълки, скуош, боб ацуки и сушени плодове) могат да се консумират като десерт.

В макробиотичната диета се избягват захар, мед, меласа, шоколад и ракообразни, но са разрешени подсладители като оризов сироп, ечемичен малц и амазак.

Ползите за здравето от макробиотична диета

Според практикуващите, макробиотичната диета може да предпази от множество хронични заболявания и да забави процеса на стареене. Докато научната подкрепа за тези твърдения е много ограничена, някои предварителни изследвания показват, че след като макробиотичната диета може да предложи някои ползи за здравето. Ето няколко основни констатации от това изследване.

1) Диабет

Има някои доказателства, че макробиотичната диета може да подпомогне лечението на диабета. В доклад, публикуван в изследванията и ревютата за диабет / метаболизъм през 2014 г., изследователите анализирали резултатите от четири 21-дневни проучвания и установили, че приемането на макробиотична диета спомага за подобряване на контрола на кръвната захар и намаляване на сърдечно-съдовия риск при възрастни с диабет.

В допълнение, проучване, публикувано в BMJ Open Diabetes Research & Care през 2015 г., показва, че макробиотичната диета може да помогне за намаляване на нивата на определени маркери на инсулинова резистентност и възпаление (два основни фактора за развитието и прогресията на диабета).

2) Рак

Макробиотичната диета показва обещание като подход за намаляване на риска от рак, според доклад, публикуван в Journal of Nutrition през 2001 г. Въпреки това, докладът предупреждава, че изследванията върху потенциалните ефекти на раковите заболявания от макробиотичната диета са много ограничени и че по-нататъшното е необходимо проучване, за да се уточни дали диетата може да бъде ефективна за профилактика и / или лечение на рак.

безопасност

Тъй като макробиотичната диета може да липсва в няколко важни хранителни вещества (включително протеини, витамин В12 , желязо, магнезий и калций), има известна загриженост, че диетата може да бъде прекалено рестриктивна.

Трябва също така да се отбележи, че използването на макробиотичната диета за самолечение на хронично състояние (като диабет) и избягване или забавяне на стандартната грижа може да бъде изключително вредно за вашето здраве. Ако мислите, че сте включили макробиотичната диета в плана си за управление на болестта, консултирайте се с Вашия лекар за съвет.

Източници:

Fallucca F, Fontana L, Fallucca S, Pianesi М. "Gut microbiota и Ma-Pi 2 макробиотична диета за лечение на диабет тип 2." Световен Д диабет. 2015 Apr 15; 6 (3): 403-11.

Kushi LH, Cunningham JE, Hebert JR, Lerman RH, Bandera EV, Teas J. "Макробиотичната диета при рак". J Nutr. 2001 Nov; 131 (11 Suppl): 3056S-64S.

Lerman RH. - Макробиотичната диета при хронични заболявания. Nutr Clin Практ. 2010 Dec; 25 (6): 621-6.

"Ма-пи 2 макробиотична диета-интервенция при възрастни с тип 2", " захарен диабет." MEDICC Rev. 2009 Oct. 11 (4): 29-35.

Porrata-Maury C, Hernández-Triana M, Ruiz-Alvarez V, Díaz-Sánchez ME, Fallucca F, Bin W, Baba-Abubakari B, Pianesi M. "Ma-Pi 2 макробиотична диета и захарен диабет тип 2: краткосрочни интервенционни проучвания. " Диабет Metab Res Rev. 2014 Mar; 30 Suppl 1: 55-66.

Soare A, Del Toro R, Roncella E, Khazrai YM, Angeletti S, Dugo L, Fallucca S, Fontana L, Altomare М, Formisano V, Capata F, Gesuita R, Manfrini S, Fallucca F, Pianesi М, Pozzilli P; MADIAB Group. "Ефектът на макробиотичната диета Ma-Pi 2 върху системното възпаление при пациенти с диабет тип 2: след-hoc анализ на MADIAB проучването". BMJ Отворете диабет Res Care. 2015 Mar 26; 3 (1): е000079.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.