Алкалната диета: какво е това, как работи и хранителни списъци

Алкалната диета е план за хранене, който често се използва за подобряване на здравето. С акцент върху пресните зеленчуци и плодове, той се основава на идеята, че след като всички храни се смилат и абсорбират, те достигат до бъбреците, като киселинно образуващи или базообразуващи съединения.

Учените са използвали различни техники за анализиране на храни и определяне на киселинното или базовото натоварване на всяка храна на тялото.

Изследователите Remer и Manz разработиха мярка, наречена потенциален бъбречно киселинен товар (PRAL). Храни като сирене, месо, риба, ракообразни и зърна произвеждат киселина след консумация.

Както показват графиките по-долу, някои храни са по-киселинни или базови, отколкото други. Например, спанакът е по-базообразен от динята, докато чеддарът е по-силно киселинно образуван от яйчния белтък.

Поддръжниците на алкалната диета предполагат, че диетата с високо съдържание на киселини води до нарушаване на нормалното рН на кръвта и от своя страна води до загуба на важни минерали (като калций), тъй като тялото се опитва да възстанови равновесието. Този дисбаланс се казва, че повишава чувствителността към заболяване.

Защо хората следват алкална диета?

Не само, че се смята, че подобрява здравето, алкалната диета се смята, че запазва мускулната маса, забавя процеса на стареене и предпазва от различни здравословни проблеми, вариращи от главоболие и обикновена настинка до диабет, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни камъни и остеопороза.

Поддръжниците твърдят също, че алкалната диета може да увеличи енергийните нива и да помогне при загуба на тегло.

Храни за алкална диета, които да ядете

Следните храни обикновено се препоръчват като част от алкалната диета. Таблицата е адаптирана от изследването на Remer и Manz. Храните, които имат отрицателна стойност, имат базов ефект:

ХРАНА Потенциално натоварване на бъбречната киселина (PRAL) mEq / 100g
плодове
ябълки -2,2
кайсии -4,8
Черно френско грозде -6,5
Лимонов сок -2,5
портокали -2,7
праскови -2,4
круши -2,9
стафиди -21
ягоди -2,2
диня -1,9
Зеленчуци
аспержи -0,4
Броколи -1,2
моркови -4,9
Целина -5,2
краставица -0,8
Зелен боб -3,1
Маруля -2,5
Картофи -4,0
спанак -14.0
домати -3,1
напитки
кафе -1,4
червено вино -2,4
бяло вино -1,2
Ябълков сок, неподсладен -2,2
Портокалов сок, неподсладен -2,9
Лимонов сок, неподсладен -2,5
Подправки и сладкиши
Пчелен мед -0,3

Храни, които са кисели, като лимонов сок, все още могат да бъдат базови.

Списък на храните с киселинен ефект

Поддръжниците на алкалната диета обикновено предполагат избягване на следните храни, които имат положителна стойност и киселинен ефект. Таблицата е адаптирана от изследването на Remer и Manz.

ХРАНА Потенциално натоварване на бъбречната киселина mEq / 100g
месо
говеждо месо 7.8
Пиле 8.7
Свинско 7.9
салам 11.6
Турция 9.9
Риба и морски дарове
треска 7.1
пъстърва 10.8
Мляко, млечни продукти и яйца
Сирене Чедър, намалена мазнина 26.4
Вино сирене, обикновен 8.7
яйца 8.2
Яйчен белтък 1.1
Сладолед, ванилия 0.6
Мляко, цялото 0.7
Кисело мляко, просто 1.5
Боб и бобови растения
Леща за готвене 3.5
Зърнени продукти
Хляб, цяла пшеница 1.8
Хляб, бял 3.7
Ориз, кафяв 12.5
спагети 6.5
бяло брашно 8.2
ядки
фъстъци 8.3
Орехи 6.8

Изследвания върху алкалната диета

Досега има малко научна подкрепа за твърденията, че алкалната диета може да насърчи загуба на тегло и борба с болестите.

Някои изследвания обаче показват, че диетата може да предложи определени ползи за здравето.

1) Мускулна маса

Проучване, публикувано в Американския вестник за клинично хранене през 2008 г., установи, че алкалната диета може да помогне за запазване на мускулната маса, докато сте на възраст (важен фактор за предотвратяване на падания и фрактури). При тригодишно клинично проучване, обхващащо 384 мъже и жени (на възраст 65 години и повече), авторите на изследването установяват, че високият прием на богати на калий храни (като плодовете и зеленчуците, препоръчани като основа на алкалната диета) може да помогне на по-възрастните възрастни да поддържат мускулна маса, тъй като те стареят.

В по-скорошно проучване (публикувано в Osteoporosis International през 2013 г.), изследователите са анализирали данни за 2689 жени на възраст 18 до 79 години и са открили "малка, но значима" връзка между придържането към алкалната диета и поддържането на мускулната маса.

2) Диабет

Има и някои доказателства, че алкалната диета може да предпази от диабет. В проучване, публикувано в германското списание Diabetologia през 2014 г., например, 66 485 жени са били последвани от 14 години. През това време са настъпили 1372 нови случая на диабет. В анализа на приема на храна на участниците, изследователите определиха, че тези с най-киселинноформиращи диети са имали значително по-голям риск от развитие на диабет.

Авторите на изследването предполагат, че високият прием на киселиноформиращи храни може да бъде свързан с инсулинова резистентност, проблем, тясно свързан с диабета.

3) Хронична бъбречна болест

По-високият хранителен режим с киселини се счита, че повишава метаболитната ацидоза и увеличава риска от развитие на бъбречни заболявания. За изследване, публикувано в Американския вестник за нефрология през 2015 г., изследователите са проследили 15 055 души без бъбречно заболяване над 21 години (които са част от проучването за риска от атеросклероза в общностите) и са установили, че след коригиране за други фактори (като рискови фактори, калориен прием , и демографски данни), по-високият хранителен прием на киселини е свързан с по-висок риск от развитие на хронично бъбречно заболяване.

От отделните диетични компоненти, по-високият прием на магнезий и растителните източници на протеин имат най-силната защитна връзка с хронично бъбречно заболяване.

4) Сърдечно-съдова болест

Диетата с високо киселинно натоварване се свързва с по-високи нива на смъртност, според проучване, публикувано в Journal of Nutrition през 2016 г. За проучването изследователите са използвали данни от Шведската мамография, от кохортата и шведските мъже, които включват 36 740 жени и 44 957 мъжете в началото на 15-годишен период на проследяване. При мъжете и жените има по-високи нива на смъртност при тези, които консумират диета или диета с алкален товар в сравнение с тези, които консумират киселино-балансирана диета.

Проучване, публикувано в Сърдечно-съдова диабеттология през 2016 г., установява, че хората с най-висок PRAL са имали значително увеличение на атеросклеротичните сърдечно-съдови заболявания и са били склонни да принадлежат към групата с висок риск в сравнение с тези с най-ниски PRAL резултати.

5) Риск от фрактури

Въпреки че някои изследвания показват, че алкалната диета може да намали риска от фрактури, проучване от 2015 г., публикувано в " Остеопороза интернешънъл", следва 861 70-годишни мъже и жени и установи, че диетичното натоварване с киселини няма значителни асоциации с костна минерална плътност или с диагнозата остеопороза ,

безопасност

Ако имате здравословно състояние (като бъбречно заболяване или рак), не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да направите някаква промяна в диетата си. Освен това хората на лекарства, които засягат нивата на калций, калий или други минерали в организма, трябва да се консултират със своя лекар, преди да опитат алкалната диета.

След като алкалните хранителни списъци са твърде строги, без да се обмислят други фактори (като протеини или общ калориен прием), това може да доведе до здравословни проблеми като недостиг на протеини или хранителни вещества или прекомерна загуба на тегло.

Има някои продукти, предлагани на пазара като "алкална вода" или алкалноформовъчни продукти. Безопасността на такива продукти не е известна.

Трябва ли да опитате алкалната диета?

Въпреки че алкалната диета не трябва да се използва вместо стандартно лечение за каквото и да е здравословно състояние, приемането на храна, базирана на растения, богата на плодове и зеленчуци, може да ви помогне да постигнете цялостна уелнес и защита от някои заболявания.

Съществуват много храни на списъка за формиране на киселини (като зърнени храни, боб, ядки), които имат положителни качества и има списък на основната съставка (като кафе и вино), които трябва да се консумират само умерено. Вместо да разглеждате списъците с храни като списъци "храни за ядене" и "храни за избягване", помислете за киселинните и базообразуващите храни на континуум и се стреми към балансирана диета.

Източници:

> Dawson-Hughes B, Harris SS, Ceglia L. Алкалните диети благоприятстват масата на тъканите тъкани при по-възрастни хора. Am J Clin Nutr. 2008 Mar; 87 (3): 662-5.

> Fagherazzi G, Villar A, Bonnet F, et al. Диетично натоварване с киселина и риск от диабет тип 2: проучването на E3N-EPIC кохорта. Diabetologia. 2014 Фев; 57 (2): 313-20.

> Хан Е, Kim G, Hong N, et al. Асоциация между хранителното натоварване с киселина и риска от сърдечно-съдови заболявания: национални проучвания (KNHANES 2008-2011). Cardiovasc Diabetol. 2016 Aug 26; 15 (1): 122.

> Jia Т, Byberg L, Lindholm B, et al. Диетично натоварване с киселина, бъбречна функция, остеопороза и риск от фрактури при възрастни мъже и жени. Osteoporos Int. 2015 Feb; 26 (2): 563-70.

> Rebholz CM, Coresh J, Grams ME, et al. Диетична киселинно натоварване и инцидент Хронична бъбречна болест: Резултати от проучването ARIC. Am J Nephrol. 2015; 42 (6): 427-35.

> Remer T, Manz F. Потенциално натоварване на храните в бъбречната киселина и влиянието му върху рН на урината. J Am Diet Assoc. 1995 Jul; 95 (7): 791-7.

> Welch AA, MacGregor AJ, Skinner J, Spector TD, Moayyeri A, Cassidy A. По-високи алкални хранителни натоварвания се свързват с по-големи индекси на скелетната мускулна маса при жените. Osteoporos Int. 2013 Jun, 24 (6): 1899-908.

> Xu Н, Aksenon A, Orsini N, Håkansson N, Wolk A, Carrero JJ. Скромна U-образна връзка между натоварването с диетични киселини и риска от всички причини и сърдечно-съдова смъртност при възрастни. J Nutr. 2016 Aug; 146 (8): 1580-5.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.