Основите на DASH Диета за начинаещи

Диетата DASH (която обозначава хранителните подходи за спиране на хипертонията) е разработена като начин на хранене през целия живот за лечение или предотвратяване на появата на хипертония или високо кръвно налягане. Диетата подчертава намаляването на дневния прием на натрий и размера на порциите, като същевременно увеличава разнообразието от свежи и пълноценни храни и хранителен прием. Днес съществуват многобройни ресурси за DASH Диета от съвети и предложения за това как да се получат правилните количества храна за хранене планове и рецепти.

Основи

След DASH Диета е предназначен основно за значително намаляване на кръвното налягане по естествен път, самостоятелно или заедно с настоящите лекарства за кръвно налягане. Но в допълнение към пониженото кръвно налягане, DASH Диета също предлага структуриран, здравословен начин на хранене, който може да предложи здравни преимущества извън кръвното налягане, включително и здравословна загуба на тегло.

Съществува вариация на DASH Диета, за която е доказано, че има най-драматичен ефект върху нивото на кръвното налягане и холестерола. Това е малко по-рестриктивно от оригиналната диета DASH, но може би е точно това, от което се нуждаете, за да започнете това начинание и бързо да намалите холестерола и кръвното налягане със здравословен хранителен избор. За да започнете, ето някои основни DASH диети. Това са суровите съставки и предписаните порции в дневния хранителен прием на DASH Diet.

Плодове и зеленчуци: 11 дози

За да поддържате нещата прости, помислете за сервиране тук като ½ чаша сурови или варени зеленчуци или 1 чаша зелени листа.

Доставка на плодове е парче плод или ½ чаша плод нарязани на плодове.

Зърна: 4 дози

Това е доста лесно. Доставката е еквивалентна на 1 парче хляб или 1/2 чаша ориз, макаронени изделия или зърнени храни. Първо ги измерете; може да бъдете шокирани да видите колко малко 1/2 чаша паста наистина изглежда на чинията!

Ниско съдържание на мазнини млечни продукти: 2 дози

1,5 унции сирене (за справка, една пръчка за сирене обикновено е 1 унция, докато 2 американски сирена сингли са почти 1,5 унции) или 1 чаша мляко или кисело мляко.

Бобови растения и ядки: 2 дози

Тези храни се измерват малко по-различно с порция варени бобчета, измерващи до ½ чаша и една порция ядки, тежащи на 1/4 чаша.

Месо, домашни птици и риба: 1 сервиране

Всеки, който гледа нови части, ще бъде шокиран, когато види дневната дажба на месо или домашни птици; това е за размера на палубата с карти. Ако харесвате рибата, имате късмет, тъй като е добре да ядете повече риба на ден.

Десерти и сладкиши: 2 дози

Не се вълнувайте от тази. Докато една порция е 1 бисквитка или 1 чаена лъжичка захар, най-вероятно вече сте го изяли, преди да стигнете до обяд. Например, ако ядете ароматизирано кисело мляко, определено сте използвали тази дажба в добавената захар (и вероятно я надминахте с няколко чаени лъжици).

Достатъчно количество захар е добавено към почти всички преработени продукти (напр. Зърнени закуски, хляб, сосове за пържене), които сте сигурни, че сте на ваше ограничение, преди да започнете да гледате бисквитки. Моето предложение тук би било да забравите за тази категория като цяло, от време на време да си позволите да хапнете или два от вашия десерт за хранене другар за лечение.

Масла и мазнини: 2 дози

А сервиране тук е 1 супена лъжица от здравословно масло. Отново, това не е услуга, която ще трябва да търсите.

Една порция салатен дресинг или масло за варене на вашите зеленчуци ще използва тази дневна надбавка.

Вашият избор: 1 сервиране

Това е една доза от почти всичко там: плодове, зеленчуци, месо / домашни птици / риба, масло, зърнени храни или сладкиши. Отново, ако сте наистина сериозни, бих препоръчал да забравите за тази категория, като няколко допълнителни ядки, една допълнителна чаена лъжичка салатно превръзка и едно парче месо в сос от макаронени изделия (дори постно), лесно се използват в тази категория.

Долен ред

Всеки, който е заинтересован да следва диета DASH, независимо дали е за кръвно налягане или общо здраве, трябва да изтегли безплатния наръчник на Националния институт по здравеопазване (NIH), "Вашият наръчник за намаляване на кръвното ви налягане с DASH".

Източници:

Национални институти на сърцето, белия дроб и кръвта на Националните здравни институти. Вашето ръководство за намаляване на кръвното ви налягане с DASH. Ревизирана 2006 г.

Ден на стойност на храната. Хранене действие здраве писмо. Септември 2010 г.