Историята на кръвната Ви диета, ползите и храните за ядене

Кръвната диета е план за хранене, който понякога се използва в алтернативната медицина за насърчаване на загуба на тегло . Също така казано, че за борба с болестите кръвната храна се основава на теорията, че кръвната Ви група определя кои храни трябва да консумирате, за да постигнете оптимално здраве.

история

Диетата на кръвта е разработена от Питър Д'Адамо, натуропатичен лекар, който теоретизира, че хората реагират на различни храни в зависимост от кръвната им група.

Теорията зад диетата е вярата, че яденето на храни с лектини (вид протеин), които са несъвместими с кръвната група на дадено лице, може да доведе до натрупване на кръвни клетки, наречено аглутинация, и да доведе до здравни проблеми като сърдечни или бъбречни заболявания или рак. Д'Адамо също така теоретизира, че кръвната група на дадено лице влияе върху способността им да смилат различни храни поради разликите в храносмилателните секрети, свързани с различните видове кръв. Кръвните тип О, например, се смята, че усвояват добре месото поради високи нива на стомашна киселина.

Чрез хранене според храненето, разработено за Вашия специфичен кръвен тип, D'Adamo предлага, можете да храносмилате храната с по-голяма ефективност, да избегнете негативния ефект на някои лектини и на свой ред да отслабнете и да подобрите цялостното си здраве.

Какво включва диетата на кръвната Ви група?

Ето основните принципи на кръвната група:

Като цяло, диетата на кръвта набляга на цялостните храни и намалява до минимум приема на преработени храни.

Кръстосаната диета включва и насоки за упражнения. Например, релаксиращи упражнения като йога и тай чи се препоръчват за кръвна група А, за кръвна група B се препоръчват дейности с умерена интензивност като ходене и тенис, за кръвна група AB се препоръчва комбинация от успокояващи и умерено интензивни упражнения дейности като бягане се препоръчват за кръвна група O.

Ползи

Поддръжниците твърдят, че кръвната Ви диета може да ви помогне да изгаряте мазнините по-ефективно, да увеличите енергийните си нива, да стимулирате имунната си система, да насърчавате загуба на тегло и да намалите риска от сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и рак. Понастоящем обаче липсват научни доказателства в подкрепа на подобни твърдения.

Наличните изследвания за кръвната диета включват проучване, публикувано в списание PLoS One през 2014 г. За проучването 1 455 участници попълниха въпросници, предназначени да определят колко често са консумирали определени храни през един месец.

В анализа си на въпросници изследователите установиха, че след диета, подобна на диетата, предписана за кръвна група тип А или кръвна група AB, е свързана с понижаване на кръвното налягане и ниски нива на холестерола. След диета, подобна на диета, предписана за кръвна група О, се свързва с по-ниски нива на триглицериди (високите нива на тази кръвна мастна тъкан са свързани с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване), докато не е намерена значима връзка с кръвната група B ,

Тъй като тези асоциации се появяват независимо от кръвните типове на участниците, авторите на изследването заявяват, че техните открития не подкрепят общата теория зад кръвната група.

Въпреки че това изследване предполага, че диетата на кръвната група може да има благоприятни ефекти за някои индивиди, изследване, публикувано в Американския вестник за клинично хранене през 2013 г., установи, че са необходими допълнителни изследвания, за да се подкрепят някои от здравните претенции, свързани с кръвната група. За прегледа учените са разгледали 16 публикувани досега доклада за кръвната група и заключиха, че "в момента няма доказателства за валидиране на предполагаемите ползи за здравето от кръвните типове диети".

Уговорки

Тъй като диетите, предписани за кръвни типове А и О, са много ограничителни, има известна загриженост, че хората, които следват тези диети, може да не успеят да постигнат достатъчен прием на много витамини и минерали, които са от съществено значение за здравето. Въпреки, че привържениците на кръвната група предполагат, че използването на хранителни добавки може да помогне на диетите да отговорят на техните хранителни нужди, тези добавки не се считат за разумен заместител на здравословен, балансиран хранителен план.

Опитвате кръвната Ви диета

Докато кръвната храна може да предложи някои предимства в някои случаи, след здравословен режим, който съчетава разумно калорийно ограничение и редовно упражнение, обикновено се смята за най-ефективната стратегия за отслабване. Ако възнамерявате да го опитате, първо се консултирайте с вашия доставчик на първична помощ.

Източници:

Cusack L1, De Buck Е, Compernolle V, Vandekerckhove P. "Кръвните типове диети нямат подкрепящи доказателства: систематичен преглед." Am J Clin Nutr. 2013 Jul; 98 (1): 99-104.

Wang J, Garcia-Bailo B, Nielsen DE, Ел-Сохеми А. "ABO генотип, кръвна храна и кардиометаболитни рискови фактори." PLoS One. 2014 януари 15; 9 (1): e84749.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.