Какви са разликите между диетолог и диетолог?

Диетолозите и специалистите по хранене са експерти по хранене и хранене. Те са проучили как диетата и хранителните добавки влияят върху вашето здраве. И двамата се считат за специалисти в областта на здравеопазването, но двете заглавия не трябва да се използват взаимозаменяемо.

Диетолозите

Според Академията по хранене и диететика (САЩ) регистрираният диетолог има:

Регистрираните диетолози могат да планират програми за хранене и хранене и да насърчават здравословни хранителни навици за предотвратяване и лечение на заболявания. Често работят в сферата на храненето или като част от медицински екипи в болници, клиники и други здравни заведения. Диетолозите също работят в университетски среди, където могат да преподават, да правят изследвания или да се фокусират върху въпроси, свързани с общественото здраве.

В Съединените щати Академията по хранене и диетология също така удостоверява диетичните техници, регистрирани. Тези диетични техници обикновено имат асоциирана степен и работят с регистрирани диетолози.

На тях им е позволено да използват буквите DTR след името си.

Специалистите по хранене

Хранителният специалист е някой, който е изучавал храненето в колежа и може да има дипломна степен (MS или Ph.D.) в храненето от акредитиран колеж. Диетолозите се считат за диетолози, но не всички диетолози са диетолози.

Някои доставчици на здравни услуги също могат да бъдат диетолози, ако са завършили някои допълнителни проучвания в областта на храненето. Те практикуват "клинично хранене", което обикновено се счита за част от алтернативно или допълващо лекарство.

Според медицинския център на университета в Мериленд клиничното хранене включва:

"Науката за хранителните вещества и начина, по който те се усвояват, абсорбират, транспортират, метаболизират, съхраняват и елиминират от организма. Освен че изучават как функционира храната в тялото, диетолозите се интересуват от това как околната среда влияе върху качеството и безопасността на храните. какви са влиянията на тези фактори върху здравето и болестите. "

Има табла за сертифициране на диетолозите, като например Сертифициращ съвет за специалисти по хранене, които изискват кандидатите да имат поне магистърска степен по хранене (или свързано с тях поле) от акредитиран колеж заедно с практически опит, преди да се явят на изпита за сертифициране. Диетолозите, които преминават този тест, могат да се наричат ​​сертифицирани специалисти по хранене (CNS), което е защитено звание.

Сертификационният съвет по клинична хранене е друга организация, която предлага сертифициране като сертифициран клиничен специалист по хранене (CCN).

Licensure

Докато само диетологът може да използва заглавието "диетолог", важно е да се разбере, че терминът "диетолог" не е защитен. В регионите, където храненето и диетологията не са лицензирани или регулирани, всеки може да се нарече диетолог, независимо дали са квалифицирани или не. Ако ще работите с някого, който се нарича диетолог, не забравяйте да проверите акредитацията си.

Много (но не всички) щати и канадски провинции изискват лиценз да практикуват като диетолог или диетолог. Тези лицензирани позиции са:

Изискванията за лицензиране варират малко по местоположение. Някои държави лицензират само регистрирани диетолози, докато други лицензират диетолози, ако са сертифицирани от една от горните сертификационни табла.

Здравейте треньори

Ако търсите онлайн, ще намерите всички видове програми, които обучават "здравни треньори". Тези програми обикновено са само няколко седмици и не се регулират от акредитирани образователни регулаторни агенции. Често те се съсредоточават върху по-холистични идеи и алтернативни идеи, като например функционално хранене, но може и да не разполагат с подходящо обучение, за да помогнат на всеки, който има сериозни здравословни проблеми.

Избор на диетолог или специалист по хранене

Ако смятате, че работите с професионалист, за да ви помогнем с вашите хранителни проблеми, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да говорите с Вашия лекар или помощник-лекаря, който може да ви свърже с диетолог или диетолог, който може да отговаря на вашите нужди. Това е особено важно, ако имате специфично здравословно състояние като диабет, бъбречно заболяване или рак, или ако сте бременна или търсите диетолог, който да работи с вашето дете.

> Източници:

> Академия по хранене и диететика. - Какви са квалификациите на регистриран диетолог?

> Медицински център на университета в Мериленд. "Хранене".