Захарта е без глутен?

Захарта понякога може да бъде проблематична за диета без глутен

Чистата захар е без глутен. Повечето захари идват или от захарно цвекло или от захарна тръстика. Въпреки, че захарната тръстика е трева и следователно е далечна по отношение на глутеновите зърна пшеница, ечемик и ръж , тя не съдържа вредния глутен протеин. Захарното цвекло не е тясно свързано с глутенови зърна. Ето защо, чистата захар, произведена от захарна тръстика или захарно цвекло, няма да ви накара да реагирате, ако следвате диета без глутен.

Това обаче не означава, че можете да оставите охраната си, когато става дума за захар, ако имате чувствителност към цьолиакия или не-целулат. Има случаи, когато захарта може да бъде проблематично поради кръстосаното замърсяване с глутен. Прочетете нататък, за да научите кога това може да се случи.

Кой наистина прави нашата захар?

Вероятно ще видите разнообразие от различни марки захар в пекарната. Независимо от това, по-голямата част от захарта, продавана в САЩ, се произвежда от една от само две компании: САЩ Sugar Corp. и ASR Group, бивша American Sugar Refining, Inc. Производителите на ASR Group Domino's Sugar и Florida Crystals (органичен и естествен захар марка), докато САЩ захар прави захар за десетки марки магазини, включително ИГА и хранителен лъв и доставя захарни продукти на основните производители на хранителни продукти, като Kraft Foods и General Mills.

Както ASR Group, така и US Sugar Corp. управляват мелници и рафинерии "само захар", което драстично намалява шансовете за всяко кръстосано заразяване с глутен на фабрично ниво.

В допълнение, кристалите Domino и Florida специално етикетират някои продукти (обикновено специални биологични продукти) без глутен.

Има няколко по-малки компании, които продават органична и естествена захар, както и:

В същото време се отклониха от захарите на Hain Pure Foods: представител на Hain за обслужване на клиенти заяви, че компанията не може да гарантира, че продуктите са без глутен поради кръстосаното замърсяване с глутен.

Има и други форми на захар: възможно е да се намери палмова захар (произведена от палмови дървета) и кокосова захар (направена специално от кокосови палмови дървета), въпреки че те са далеч по-редки и се считат за специални продукти. Виждал съм, че някои палео рецепти изискват специфична за кокосовата захар, а аз също опитах палмова захар - това е малко подобно на сурова захар или кафява захар. При тези по-малки специални продукти ще трябва да се свържете с производителя, за да определите дали съществува риск от кръстосано замърсяване с глутенови зърна. Някои от тях са обозначени като "без глутен" и те трябва да бъдат безопасни.

Кога трябва да се притеснявате за захарта?

Повечето от проблемите, свързани със захарта върху диета без глутен, произтичат от кръстосано замърсяване, или в магазина за хранителни стоки или в дома в обща кухня .

Най-големите магазини за хранителни стоки задържат захарта в различна част от пекарната, отколкото брашното, което има смисъл, защото в противен случай подобни пакети ще бъдат лесни за смесване.

Но някои по-малки магазини съхраняват захар и брашно един до друг ... и блудното въздушно брашно от големите опаковки или разливи може лесно да се приземи върху вашата опаковка със захар, което потенциално ви залепва, когато се справяте с опаковката или изсипете захарта. Това може да изглежда малко параноично, но е възможно да бъдете залепени по този начин, така че да бъдете предупредени.

За да избегнете проблема, купувайте само захар в голям магазин, където се съхранява далеч от брашното, или внимателно избършете опаковката внимателно, преди да я махнете или отваряте (пластмасовите опаковки със захар са по-добри от хартията в това отношение).

Също така е напълно възможно да се слее от обикновена захар, ако е било използвано преди това за изпичане на глутен - това се случва, след като някой вкара в чантата за захар брашно, покрито с брашно.

Няма начин да откриете предварително този тип кръстосано замърсяване, но това може да ви разболее. За да се предпазите от това в обща кухня , дайте своя собствена, неотворена торбичка за безопасна захар и я наречете "без глутен".

Слово от

Някои хора с болест на човечеството или чувствителност към глутен съобщават за проблеми с консумацията на захар, дори когато са взели горните предпазни мерки. В тези случаи не е ясно дали реагират на кръстосано замърсяване с глутен в захарта (нивата са далеч под 20 части на милион глутен, считани за "безопасни") или за самата захар.

Някои хора също смятат, че имат непоносимост към захарна тръстика или към генетично модифицирано захарно цвекло (повече от 90% от захарното цвекло, отглеждано за захар на маса, са захарно цвекло на Monsanto GMO Roundup-Ready).

И все пак, независимо от потенциалните причини, ако се чувствате така, сякаш реагирате на обикновена захар, може да опитате да превключите към една от най-изявените по-горе биологични марки без глутен - може да откриете, че толерирате по-добре. Винаги се уверете, че сте запазили захарните опаковки, които са посветени на "без глутен" отделно от другите съставки в кухня, споделена с хора, които ядат глутен.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.