Ceylon Tea Предимства и странични ефекти

Какво е Ceylon чай и кофеин?

Ceylon tea е от Шри Ланка, известен преди като Ceylon. Чаят се произвежда с листа от черен чай, листа зелен чай или листа от бял чай и може да се консумира топла или студена. Според привържениците на напитката, ползите от Ceylon чай може да включват засилване на метаболизма или намален риск от заболяване. Но не всички тези ползи са доказани в клиничните проучвания.

Какво е Ceylon чай?

За разлика от повечето чайове, които имат имена, базирани на листата, от които са произведени, чайът Ceylon е кръстен на мястото, където се отглеждат чаени листа. Цейлон някога е била британска колония, която е била най-големият производител на кафе в света. Но когато кафенето беше изтрито поради растителна болест (кафе-ръжда), чайните фермери поеха инфраструктурата и започнаха нова процъфтяваща индустрия.

Сега има седем отделни района на Чаилон чай и всеки район, със собствен климат и терен, произвежда чай с малко по-различен вкус и характер.

Истинският Ceylon чай показва на опаковката уникално лого лого. Логото е собственост на чайската борса в Шри Ланка и е търговска марка по целия свят. За да покажат логото на лъвовете, производителите трябва да произвеждат и произвеждат чая си изцяло в Шри Ланка и да подадат своя чай за одобрение от звеното за дегустация на чай от Шри Ланка.

Дали Ceylon чайът има кофеин?

Ceylon чаят съдържа кофеин, но количеството кофеин в чашата ви зависи от листата, използвани за производството на чая и от начина на приготвяне. Например, чайните торбички обикновено осигуряват повече кофеин, отколкото целият чаен лист. Също така, накисването на чая по-дълго ще ви даде по-кофеинова напитка.

Ceylon чаят може да бъде произведен със зелен чай, листа от черен чай или листа от бял чай от растението Camellia sinensis.

Ceylon Tea Ползи за здравето

Ползите от пиенето на Ceylon чай са същите ползи, които ще спечелите от пиенето на чай от други региони като Китай или Индия. Изследователите изучават зелен чай, черен чай и други видове чай в продължение на десетилетия и са свързани с употреба на чай с положителни резултати. Например, чаят често осигурява тласък на умствена бдителност. Питието може да увеличи енергийните ви нива, което може да ви помогне да увеличите метаболизма си.

Освен това, черен и зелен чай съдържат полифеноли, включително катехини, флавоноиди и танини. Полифенолите са растителни химикали, които могат да осигурят ползи за здравето. Изследователите свързват консумацията на флавоноиди с важни здравни резултати, включително намален риск от рак.

Изследванията са свързани с консумацията на чай с намален риск от сърдечни заболявания, понижаване на кръвното налягане и холестерол. Въпреки това, Националният институт по здравеопазване на Центъра за допълващо и интегриращо здраве все още съобщава, че доказателствата са ограничени и не препоръчва за или против употребата на чай за предотвратяване на рак.

Ceylon Чай странични ефекти

По отношение на страничните ефекти Ceylon чай не се различава от чай, който се произвежда в други части на света. Когато пиете някоя кофеин, може да се появят някои нежелани реакции, особено ако консумирате напитката в големи количества. Възможно е да имате главоболие, тревога, треперене или проблеми при сън, след като сте пили прекалено много чай. За да намалите този страничен ефект, пийте по-малко чай или пийте чай, който не е силен.

> Източници:

> Чейлон чай. Шеландският съвет за чай http://www.pureceylontea.com/index.php

> Зелен чай. Национален институт по здравеопазване Национален център за комплексно и интегриращо здравеопазване. https://nccih.nih.gov/health/greentea#hed2

> Хан Н, Mukhtar H. Чай и здраве: проучвания при хора. Curr Pharm Des. 2013; 19 (34): 6141-doi: 10.2174 / 1381612811319340008