Chrysanthemum Tea Предимства и странични ефекти

Научете повече за кофеина в чаша хризантема и други съвети

Чай от хризантема е инфузионна напитка, която се приготвя чрез изливане на гореща вода върху сухи цветя от хризантема. Чаят е популярна лятна напитка в Китай и е използван в китайската медицина за лечение на различни условия. Въпреки това, не всички ползи от хризантема чай се подкрепят от научни доказателства.

Какво е чай от хризантема?

Чай от хризантема не се получава от чаени листа, както бихте очаквали.

Вместо това, този инфузионен чай е направен от цветя на хризантемата. Хризантемите или маите са многогодишно растение, свързано със семейството на слънчогледите и са известни със своите ярки цветове.

Чай от хризантема е използван в традиционната китайска медицина в продължение на стотици години. Хората, които пият чая, могат да търсят облекчение от широк спектър от условия, включително:

Някои хора също така вярват, че ако комбинирате хризантема с други билки, може да сте способни да лекувате рак на простатата и ако се комбинирате с джибри и Panax notoginseng (древна китайска билка), може да лекува преканцерозни лезии.

Как да подготвим чаша хризантема

За да направите свой собствен чай от хризантема, затоплете водата до температура около 100 градуса по Целзий или до кипене.

Поставете изсушени цветя от хризантема (цели цветя, а не венчелистчета) в чаша или чайник и излейте водата над тях. Позволете на цветята да се изсипят в продължение на няколко минути, докато чаят се превърне в златисто жълт цвят. Добавете захар, ако желаете.

Приблизително една унция от приготвените, изсушени цветя правят приблизително 20 чаши чай за 8 унции.

Чаят има лек флорален аромат и леко сладост.

Дали чайът от хризантема съдържа кофеин?

Тъй като чайът от хризантема е чай, който се влива, и не е направен от традиционните чаени листа, идващи от растението Camellia sinensis, в напитката няма кофеин.

Хризантема Чай Ползи за здравето

Въпреки че ползите за здравето на чай от хризантема са широко популяризирани, малко от тези ползи се подкрепят от силни клинични доказателства. Много твърдения за напитката се основават на ограничени изследвания или лични съобщения относно китайската хризантема (в различни форми), комбинирани с други билкови съставки.

Има предварителни проучвания, които сочат, че приемането на китайски хризантеми и хром в определени дози може да помогне за лечение на хора с ново диагностициран или слабо контролиран диабет тип 2. Въпреки това, няма достатъчно доказателства, за да се каже със сигурност дали има полза.

Има също ограничени доказателства, че комбинирането на хризантема с други съставки може да помогне за лечение на преканцерозни лезии на стомашната лигавица. Въпреки това експертите все още съветват, че няма достатъчно доказателства, които да подкрепят използването на хризантема за лечение на рак на стомаха или друг вид рак.

Пълната база данни за натуралните лекарства също така препоръчва, че няма достатъчно научни данни, които да подкрепят използването на хризантема за лечение на други състояния, изброени по-горе.

Освен това няма достатъчно доказателства, които да знаят, че консумирането на хризантема в дългосрочен план е безопасно.

Chrysanthemum Чай странични ефекти

Възможно е да изпитате някои странични ефекти, ако консумирате хризантема или се справяте с нея, за да приготвите чая си. Може да страдате от кожен обрив (наричан също контактен дерматит), включително зачервяване, подуване или сърбеж. Възможно е също да имате повишена чувствителност към слънчевата светлина и по-голям шанс за слънчево изгаряне.

Не трябва да консумирате хризантема, ако приемате лекарства за потискане на имунната система или ако сте алергични към амброзия.

Словото от

Някои пиячи на чай могат да получат облекчение от определени симптоми, когато пият чай от хризантема.

Но винаги е трудно да се каже дали са облекчени от симптомите си от чая или от други обстоятелства. Може да бъде изкушаващо да се постигне естествено лечение на заболяване, но в някои случаи естественото лечение може да причини повече вреда, отколкото полза.

Ако страдате от състояние и предпочитате да получите облекчение, като използвате алтернативно лечение, говорете с вашия доставчик на здравни услуги. Много лекари и медицински сестри са запознати с традиционните китайски лечения и може да са в състояние да ви насочат към най-безопасното и най-ефективно лечение за вас.

> Източници:

> Хризантема. Център за терапевтични изследвания. База данни за естествените лекарства. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=904

> Хризантема. Memorial Sloan Kettering Интегративна медицина за билки, ботаника и други продукти. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/chrysanthemum