Boldo Чай Ползи и странични ефекти

Чаят "Болдо" е билков чай, направен от листата на южноамериканското дърво. Boldo е популярно билково лечение за заболявания, включително храносмилателни нарушения, запек, главоболия и други състояния. Но може да срещнете нежелани реакции, ако използвате този тоник и те могат да надвишат ползите за чай от бледо.

Какво е чаят Boldo?

Boldo ( Peumus boldus) е ароматен, вечнозелен храст, който е роден в Чили, особено в планините Андите.

Дървото се среща често и в други райони, включително Мексико, Еквадор, Аржентина и Мароко.

Учените вярват, че листата на това малко дърво са били консумирани като здравословен тоник за векове. Бяха открити фосилизирани дървесни листа, които съдържат човешки зъби, водещи изследователи да вярват, че болдото е погълнато по медицински и / или хранителни причини повече от 13 000 години.

Докато кората на дървения храст може да се консумира, обикновено листата се консумират по здравословни причини. Листата са потопени в гореща вода, за да се направят чаени лъжички, или листата първо се смилат, след това се комбинират с вода, за да направят напитка.

Чаят Boldo обикновено не се консумира ежедневно. Въпреки това, някои източници предполагат, че потребителите разреждат чая "boldo" с чифт йерба, така че да могат да се консумират като ежедневна напитка, за да се предотврати заболяването. Йерба мат - понякога наричана майка - е билка, за която се говори, че спомага за загуба на тегло и профилактика на рака.

Мемориалът Sloan Kettering Cancer Center обаче съветва, че "редовното използване на партньора е свързано с повишен риск от развитие на рак на простатата, белия дроб, пикочния мехур, хранопровода и главата и шията".

Как да си направим чай Boldo

Билковите чаени чанти Boldo могат да бъдат закупени онлайн и в някои магазини за здравословни храни. Най-бързият и най-прост начин за приготвяне на чай "boldo" в дома ви е да използвате висококачествена чайна чанта и да добавите топла вода.

Въпреки това, можете да закупите сушени чаени листа Boldo и да ги натопите, за да направите напитката.

Как да направите чай Boldo у дома

Можете също така да използвате печка нагоре метод с цели boldo листа. Просто напълнете малка тенджера с вода и добавете 2-3 листа. Загрейте до кипене, след това намалете и къкри за пет минути. Оставете да се охлади малко преди да пиете.

Дали Boldo чаят съдържа кофеин?

Чаят "Болдо" е билков чай, а не " чай " в традиционния смисъл на думата. Това означава, че не е направено от листата на растението Camellia sinensis , като черен чай или зелен чай. То се приготвя само с помощта на части от дървото, които не съдържат кофеин. Ето защо чайът boldo е напълно без кофеин.

Въпреки това, ако комбинирате чай с чай с черен чай, бял чай или зелен чай - както често се препоръчва - тогава ще получите тласък на кофеин, когато го пиете.

Boldo чай ползи за здравето

Има много слухове за здравето на чая "boldo". Най-често билковата напитка е кредитирана с детоксикация на черния дроб, елиминиране на жлъчните камъни и повишаване на здравето на жлъчния мехур. Но тя също така се насърчава като здравословен тоник за други условия, включително:

Boldo също е насърчавано като антисептик, като жлъчен стимулант и като средство за отслабване.

Според няколко източника на здравеопазване няма достатъчно доказателства, които да подкрепят употребата на чай boldo за някое от тези състояния.

Освен това, boldo може да бъде опасен за медицинска употреба.

Чай Boldo странични ефекти

Boldo обикновено се признава за безопасно (GRAS) от Американската администрация по храните и лекарствата, когато се консумира в количества, които обикновено се срещат в храната. Въпреки това, листа Boldo съдържа аскаридол, летливо масло (наричано още етерично масло), което е токсично за черния дроб. Според няколко източници на здравеопазване, ако използвате здравословни цели, трябва да се използват само препарати без аскаридол. Също така, директното нанасяне върху кожата може да предизвика обриви.

Важно е също така да сте наясно, че поглъщането на болдо може да ви изложи на риск за някои нежелани реакции, особено ако сте на определени лекарства. Това са само някои от опасенията, отбелязани от медицински източници:

Тъй като Boldo може да взаимодейства с много различни медикаменти и може да се намесва в лечението или управлението на медицински състояния, трябва да говорите с Вашия лекар, преди да консумирате чай "boldo".

> Източници:

> Boldo. Мичиганска медицина. Университет на Мичиган https://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2051007

> Boldo. Център за терапевтични изследвания. База данни за естествените лекарства. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=593

> Boldo. Билкови Безопасност. Програмата за кооперативни фармацевтични програми "UT El Paso / Austin" и здравната фондация "Пасо дел Норте" http://www.herbalsafety.utep.edu/herbal-fact-sheets/boldo/