Подобрете вашите здравни навици, за да се възползвате от околната среда

Живейте и печелете повече от тялото си

Представете си, че ако има едно нещо, което можете да направите, това е почти гарантирано да добавите години към живота и живота си към годините си. Бихте искали да чуете повече за това поне, нали?

Сега представете си, ако едно и също нещо е една от най-важните, мощни и незабавно приложими възможности, всеки от нас трябва да направи нещо за опазването на околната среда, устойчивите храни и водоснабдяване, стабилизирането на климата и опазването на биологичното разнообразие.

Трябва да си мислите: каквото и да е, сигурно трябва да опитам! И вие сте прави.

Това е начин на живот като лекарство . Той се храни добре и е активен. Оказва се, че пътят към човешкото здраве и пътят към планетарно здраве все още не са два пътя. Ще ви дам пример за това, което имам предвид.

Въздействието на нашите навици

В една неотдавнашна книга, наречена Сода Политика, от моя приятел и колега Марион Нестле от Нюйоркския университет, многото разходи за сода за общественото здраве са подробно описани. Убеден съм, че няколко от тях ще ви изненадат. Имате бележка, че цялата захар и калории в содата не са особено добри за вас, сигурен съм.

Но ето какво мисля, че ще те изненада, тъй като ме изненада. Отнема до 620 литра вода, за да произведе един литър кола в пластмасовата си бутилка. Около две трети от тази вода отива в много производствени стъпки на самата сода, а останалата част от производството на пластмаса.

Това, разбира се, е аргумент против изпиването на цялата ни вода от пластмасови бутилки. Но е много по-спешен аргумент да спрете да пиете сода само по екологични причини. Вероятно има много млади хора, които не се интересуват от захарта, калориите и бъдещия риск от диабет, но кой много се интересува от планетата.

Идеята за изхвърляне на 600 литра вода надолу в канала като прелюдия към пиене на кола може много добре да им даде пауза. Но, разбира се, дори децата да се отърсят от сода от грижата за околната среда, реалността е, че това би било полезно и за тяхното здраве. В това сливане има сила и възможност.

Два пътища стават едно

В медицинската школа най-напред не бях сигурен къде да отида, тъй като вярвам, че много бъдещи лекари са. Аз се спрях на вътрешната медицина, за да запазя възможностите си отворени и широки, както по някаква друга причина. Отидох на второ пребиваване в превантивната медицина, искайки да направя повече за тези отчаяно болни хора в болничните легла, отколкото да забавям малко смъртта им. Исках онези, които чакат надолу, да изберат съвсем различна медицинска съдба. Исках да използват начина на живот, за да останат жизненоважни на първо място.

Бях много доволен от моя избор от доста време. Но малко по малко, за да го изрече съвсем безцеремонно, започнах да се притеснявам, че правя всичко, което можех, за да удължа живота на самите същества, които обилно разрушават планетата. Ние, хората, направихме доста неща. Все повече хора, които живеят все повече, консумират все повече ресурси, са силно свързани с все по-бързото изчезване на всички останали същества на Земята.

Никога не съжалявах за предаността към човешкото здраве, разбира се. Но започнах да мисля, че всъщност пропуснах, вместо да избера големия проблем на моето време. Съдбата на планетата очевидно е в опасност и няма здрави хора без здрава планета, която да се обади вкъщи.

Тези конкретни пътища, които на пръв поглед изглеждаха отдалечени - един, водещ до лекарства за начина на живот, а другият за опазване на околната среда - поемат силно случайно обръщане. Те се пресичат и вървят заедно.

Да се ​​грижим за себе си и за нашия свят

Диетата, активността и начина на живот най-благоприятни за добавяне на години към човешкия живот и животът до човешки години не е трябвало да са полезни за планетата - но това е така.

Една диета от минимално преработени, преимуществено растителни храни и вода, когато е жадна, е полезна за всичко, от снабдяването с прясна вода на сушата до доставките на риба от моретата. Използването на нашите собствени мускули, за да се придвижваме, когато е възможно, вместо винаги да изгаряме изкопаеми горива, насърчава собственото си здраве, като същевременно допринася за това на сушата, въздуха и морето.

Тъй като вие култивирате собствената си жизненост по този начин, като намалите риска от живота на всички основни хронични заболявания с до 80%, ще намалите и потреблението на вода, намаляването на въглеродния си отпечатък и помагат за използването на повече от планетата за използване зашеметяващото разнообразие от други живи същества, които също наричат ​​Земята у дома.

Ако някога дадена рецепта предлага бум за парите, това със сигурност е така. Единственият известен страничен ефект е чувството за дълбоко удовлетворение, че се чувствате много добре, защото правите света добре.