Може ли хирургически байпас хирургия да добавите години към живота си?

Продължителност на живота след хирургична намеса

Знаете ли, че операцията по байпас в стомаха може да добавите години в живота си? Ако сте смятали стомашна байпас хирургия за загуба на тегло, ето какво трябва да знаете за продължителността на живота след байпас хирургия.

Стомашни байпас Предимства: Изследванията

За тези, които са с наднормено тегло, стомашният байпас може да намали риска от смърт с 40% за седемгодишен период, според проучване от 2007 г. в New England Journal of Medicine .

Изследването изследва медицинските данни за почти 10 000 пациенти с байпас по стомаха и ги сравнява с данни от почти 10 000 тежко затлъстели лица.

Изследователите сравняват индивидите във всяка група въз основа на възраст, пол и BMI, за да се увери, че тези други фактори не се отразяват в резултатите. Те след това потърсиха всеки индивид в Националния индекс на смъртта, за да научат за смъртта, която настъпи през седемгодишен период.

Те открили, че хората, подложени на стомашна байпас, са имали 40% намаление на смъртността в сравнение със затлъстелите им. По-конкретно, те са имали 56% намаляване на смъртността от коронарна артериална болест, 92% намаляване на смъртността от диабет и 60% намаляване на смъртността от рак.

Предимства на стомашно-байпасната хирургия

Друго проучване следвало хора, които са имали бариатрична хирургия, чийто операционен клас е най-често срещаният стомашен байпас - и хора, които не са претърпели бариатрична хирургия - средно 10,9 години.

Изследователите установили, че хората, които не са претърпели бариатрична байпас, са имали по-малко от 2% промяна в телесното тегло през последващия период. Групата от бариатрична хирургия, от друга страна, съобщава за големи промени в телесното тегло:

Хората в хирургическата група са с 24% по-малко вероятно да умрат за период от десет години. Освен това проучванията показват, че загуба на тегло от 12% може да намали риска от диабет.

Долния ред

Затлъстяването е свързано с драстично увеличаване на риска от сърдечни заболявания, диабет и рак. Намаляването на теглото може драстично да намали тези рискове, тъй като изследванията за ползите от стомашната байпас подчертават.

Ако не сте били в състояние да отслабнете чрез промени в начина на живот, стомашна байпас хирургия може да бъде точно за вас. След като се намали теглото, контролирането на кръвната захар, високото кръвно налягане и други здравни условия става много по-лесно. Говорете с Вашия лекар за вашите възможности.

Източници:

Adams TD, et al. Дългосрочна смъртност след операция на стомашен байпас. New England Journal of Medicine. Vol. 357: 753-761.

Bray GA. Липсващата връзка - отслабвам, живее по-дълго. Vol. 357: 818-820.

Sjostrom L, et al. Ефекти на бариатричната хирургия върху смъртността при шведските субекти със затлъстяване. Vol. 357: 741-752.