Застрашаващи нива на живак, намерени в някои морски дарове

FDA предупреждава някои срещу известно потребление на морски дарове

Във всички справедливост, много видове морски дарове като сьомга, скариди и треска съдържат малко метаболизиран живак. Още повече, трепет от метаболизирания живак, открит в морските дарове, не е нищо ново и като цяло рибата е много питателна. Въпреки това, FDA понастоящем е в процес на актуализиране на съветите си относно консумацията на морски дарове от бременни жени, кърмачки, жени, очакващи бременност и малки деца.

По-конкретно, федералните и много други са загрижени за дълбоките неврологични увреждания, които такъв живак може да предизвика в нашата физиология - особено върху ефекта върху фетусите и много малки деца, които все още растат и се развиват.

Как ли Меркурий прави своя път в морски дарове?

Меркурийът се превръща в морски дарове, риба и черупчести мекотели чрез обилни средства.

Първо, в атмосферата се издига изпарения метален живак (Hg 0 ), получен от двата природни процеси (мисълта за горски пожари или вулканична дейност) и замърсяването (изгаряне на изкопаеми горива). Веднъж в атмосферата, този живак се окислява, за да образува двувалентен неорганичен живак (Hg 2+ ), който след това попада на повърхността на Земята като дъжд. Водните бактерии като планктон метират този живак (образуващ MeHg + или метилживак) и това метаболизирано метилирвови отлагания в липидите или мазнините на животните, които се простират до хранителната верига.

Дългогодишната хищническа риба в горната част на хранителната верига като акула, риба меч и цариградска скумрия свършва с натрупването на относително високи нива на живак, което прави потреблението им от бременни жени и малки деца с развиваща се нервна система, особено за тях.

Защо е опасен метил-живакът?

И двата вида йонизиран живак и метилов живак се свързват със сярата, открити в протеините, като по този начин разрушават биологията на тялото ни по многобройни и безпокойствени начини. По-конкретно, живакът генерира оксидативен стрес върху клетките (мисля, че образуването на свободни радикали), бъркотията с микротубулите (мисли, че се разрушава клетъчното делене) и дори може да предизвика опасен автоимун.

Наистина, ние не разбираме точно как ни изхвърля живакът, но това, което знаем за отравяне с живак, е страшно.

Ето някои лоши начини, по които медният живак може да се забърква с телата ни:

Трябва да се отбележи, че някои от тези неврологични неблагоприятни ефекти като церебрална парализа и проблеми с растежа се отнасят за фетусите и малките деца. По този начин FDA и различните здравни организации са издали предупреждения, специфични за тези популации.

Въпреки че живакът се екскретира от черния дроб и бъбреците, той има особено дълъг полуживот в организма. С други думи, отнема много време, за да се отървем от поглъщания живак. Освен това метилживакът е почти напълно абсорбиран от стомашно-чревния тракт и е много добър при преминаването на кръвно-мозъчната бариера, което прави мозъка и гръбначния мозък особено чувствителни към неговите ефекти.

Отравянето с метилживак е коварно и за разлика от други по-остри форми на отравяне с живак, хелатологията и повръщане не успяват да отърват тялото ви от този тежък метал.

Всъщност превенцията е единствената защита, която имаме срещу метилживака. С други думи, най-добрият начин да се справи с отравянето с метилжива е да се избегне поглъщането му на първо място.

Какво означава металмер в морски дарове?

Както посочиха FDA и безброй други, трябва да помним, че морските дарове са особено здравословен източник на протеини, минерали и витамини. Освен това, морските дарове са с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Всички ние , дори бременни жени и малки деца, трябва да включват здравословни, препоръчителни и хранителни количества морски дарове в нашата диета.

Всъщност, с наскоро съставения съвет, FDA всъщност насърчава бременните жени, кърмещите майки и майките, които предвиждат бременност, да ядат 8 до 12 унции морски дарове на седмица, а децата на възраст от 2 до 8 години трябва да ядат от 3 до 6 унции.

С други думи, такива хора трябва да ядат около 2 до 3 порции морски дарове на седмица.

Въпреки това, FDA съветва бременните жени, кърмещите майки, жените, които предвиждат бременност и малките деца, да ядат риби обикновено по-ниски в нивата на метилживак като тилапия, сом и треска. Освен това, федералните препоръчват срещу консумацията на акула, риба меч, царица скумрия и риба, уловена от крайбрежието на Персийския залив. Освен това хората, които консумират риба от сладководни резервоари, трябва да вземат под внимание местните препоръки за нивата на живака и да бъдат предпазливи от рибите, добити от райони, които нямат препоръки.

За отбелязване е, че въпреки че FDA прави списък на осветен тон с ниско съдържание на живак, тази оценка се оспорва от много експерти, които предупреждават, че е най-доброто за някои майки и малки деца да се отдалечат напълно от рибата тон.

Моля, имайте предвид, че въпреки онова, което съм споделил с вас досега, съветите на FDA са само съвет . Много рядко е, че ограниченото излагане на дори проблемни морски дарове ще доведе до отравяне с метилживак. Например, ако сте бременна или кърмите, и се хлъзгате и ядете понякога рибата меч на брега на Валентин с вашия съпруг, няма нужда да излизате навън. Просто опитайте да стоите далеч от тези риби по-голямата част от времето и да намалите консумацията на риба за останалата част от седмицата - точка, която FDA прави също.

Въпреки тревогите си относно метилживака в морските дарове, по-голямата част от американците имат ниски нива на живак в телата си - дори сред тези, които ядат сладководна риба, повече риба от средната, или и двете. Например, едно скорошно проучване установи, че броят на възрастните с обща концентрация на ЕРА в кръвта и живака се счита за потенциално вредна (по-голяма или равна на 5,8 микрограма на литър) при 4,6%. Освен това друго голямо проучване изчислява, че само 0,5% от младежите на възраст от 1 до 19 години са регистрирали нива на живак в кръвта.

Избрани източници

Byrns MC, Penning TM. Глава 67. Екологична токсикология: канцерогени и тежки метали. В: Brunton LL, Chabner BA, Knollmann BC. ред. Goodman & Gilman's The Pharmacological Basis of Therapeutics, 12e . Ню Йорк, Ню Йорк: McGraw-Hill; 2011 година.

"Надлъжно изследване на експозицията на живак, свързано с консумацията на сладководни риби от язовир в селските райони на Южна централна САЩ" от Z Dong и съавтори, публикувани в изследването на околната среда през 2015 г.

"Да ядеш риба или да не ядеш риба" от R Nelson от AJN, публикуван през 2015 г.

"Повече от половината от американските младежи консумират морски дарове и повечето от тях имат кръвни концентрации на живак под референтното ниво на СИП, 2009-2012" от SJ Nielsen и съавтори, публикувани в The Journal of Nutrition Nutritional Epidemiology .