Разходите за здравеопазване и небрежната медицина

Ню Йорк Таймс съобщава , че средната цена на "разходите за здравеопазване" в САЩ нараства през 2015 г. на почти 10 000 долара на човек - доста поразителна сума. Статията обяснява тенденцията, изцяло или отчасти, за значително увеличаване на достъпа до грижи сред новозастрахованите по Закона за достъпни цени , както и за разпространението на нови и скъпи лекарства.

Но има и друг фактор, който в своите многобройни изрази е много по-отговорен за огромната цена на здравеопазването в тази страна: изобщо не се грижим за "здравето". Това, което имаме, е грижата за болестите и се случва в контекста на култура, която печели както чрез размножаване на болестта, така и чрез нейното лечение. Или най-малкото някои елементи в нашата култура печелят за сметка на останалите.

Използване на начина на живот като медицина

Първият и най-влиятелен компонент на този проблем е пълното пренебрегване на начина на живот като лекарство. Когато начинът на живот е благосклонно, хората изпълняват реколтата от Vulcan: те живеят дълго и просперират с жизненост.

Независимо дали човек гледа на Сините зони , Бостънския университет и на стогодишното изследване "Нова Англия", ръководено от д-р Томас Пърлс или в Северна Карелия, Финландия и дългогодишния проект за промоция на здравето, формулата е забележително последователна. Хората са способни да се наслаждават на жизненост и дълголетие, където ядат храна от здравословни храни, най-вече растения в разумна и обикновено основана на наследство комбинация; са активни ежедневно; избягвайте излишъка на тютюн и алкохол достатъчно сън; избягване или разсейване на стреса ефективно; и култивират силни социални връзки.

Стереотипът ми за тази мощна и последователна формула е: крака, вилици, пръсти, сън, стрес и любов. Това е 6-цилиндровият двигател на начина на живот като лекарство и когато всички цилиндри изгарят, резултатите са много завидни.

Те също така са евтини и, разбира се, безплатни или икономични. Всеки трябва да яде така или иначе, така че яденето "добре" е само разходи за здравеопазване, ако яденето и разходите струват повече, отколкото да се храни лошо.

Всъщност не е необходимо. Водата вместо сода спестява пари. Фасулът и лещата на мястото на месото по-голямата част или по-голямата част от времето спестяват пари. И като цяло, има повече хранителни храни от супа до ядки, които не налагат допълнителни разходи.

Ходенето е безплатно, а с помощта на мускулна сила за транспортиране могат да бъдат спестени пари. Не се купува тютюн. Спянето е безплатно. Прегръдките са безплатни.

Формалната иконометрия на превенцията на заболяванията е предизвикателство, защото често оценката е скъпа "намеса". Дори тогава, превенцията често се представя добре. Но основите на доброто съществуване са широко, ако не и универсално, достъпни и имат потенциал да намалят пряко разходите и да придадат много по-голяма финансова полза непряко чрез намаляване на човешките и финансовите разходи за хронични заболявания.

Реалността на нашия начин на живот

В по-голямата си част нашата култура не успява да върши нещо от това, а още по-лошо, застъпва активно срещу нея. Нашата култура активно забавя технологията за спестяване на труда, от която нямаме нужда, с малко или никакво внимание към игривите наставки, които биха могли да ни мотивират в обратна посока. Нашите графици съдействат срещу съня и нашите преобладаващи културни ценности представляват идеалното гориво за постоянен стрес ,

Що се отнася до диетата, нашата ситуация е откровен дебат.

Франчайзите за бързо хранене са съседи на лабораториите за сърдечно-съдови заболявания, а този, който третира състоянието, подхранва другия. На нас са казани рутинно, че се движим върху продуктите на компания за понички и всеки трябва да е наред с това. И ние буквално продаваме многоцветни бонбони на деца, които са предразположени към диабет тип 2, като част от тяхната "пълна закуска". Когато Supertramp пее от нея, се съмнявам, че са имали предвид това хищническо злоупотреба.

Тази трескава ситуация е много усложнена от прекалената медицина на живот и умиране. Това, което се радваше на неприятност, е, все по-често, налагането на РИДИН.

Има нещо ужасно погрешно в това отношение. Проблемът е широк и дори се простира до "изобретяването" на болестите, за да се оправдае употребата на наркотици, с която се сблъскваме.

Да, вярно е, че е много скъпо да се покрият разходите за лечение на хронични заболявания в култура, която е монументално инвестирана в размножаването на хронични заболявания. Макар разходите да са високи за обществото като цяло, също така е вярно, че това са и печалбите за избраните няколко.

Отговорът на проблема

Окончателният отговор на човешките и икономическите такси, както на разярените хронични заболявания, не е преработване на покритието, колкото и да е ненаситен. Това не е усъвършенстване във фармакотерапията, колкото и да е ценно. Това всъщност не е корекция на система, която работи върху създаването на хронични заболявания, които се бори да се лекува.

Отговорът е действителна система за "здравна" грижа, която е по-малко клинично предприятие и по-скоро културно. Това, което знаем за благословиите на Сините Зони, превръщаме в синьо отпечатъка на това, което нашата собствена култура може да подражава.

Отговорът е да не разчитаме на нови лекарства, а на тези, които са били достъпни през цялото време и за които това дългогодишно познание изглежда е породило извратено скромно презрение: начин на живот.