3 Предимства на Guar Gum

Гуаровата гума е вид влакно, извлечено от царевичен боб (растение, намиращо се предимно в Индия и Пакистан). Използван като съставка в някои храни, гума гуар се предлага и във формата на диетична добавка.

употреби

В алтернативната медицина гуарът гуар често се използва като слабително средство. В допълнение гума гуар се предлага като естествено средство за защита при следните условия:

Гуаровата гума е също така казано, че насърчава загуба на тегло и предотвратява атеросклерозата.

Ползи

Въпреки че изследванията върху ефектите от гуар гуар върху здравето са доста ограничени, има някои доказателства, че гума гуар може да предложи определени ползи. Ето някои от основните констатации от наличните проучвания:

1) Запек

Частично хидролизираната гуарова гума (обикновено разпространена форма на гума гуар) може да помогне за лечение на констипация в детска възраст, според проучване от 2010 г. в турския вестник "Гастроентерология" . За проучването 61 деца с запек са получили частично хидролизирана гуар гуар или лактулоза (лаксатив) в продължение на четири седмици. Резултатите от проучването показват, че и двете лечения са били ефективни при облекчаване на запек и свързаната с корема болка. Обаче, частично хидролизираната гуар гума изглежда има по-малко странични ефекти от лактулозата.

2) Синдром на раздразнените черва

Изследване, публикувано през 2005 г. в областта на храносмилателните заболявания и науки, показва, че гуар гуар може да бъде от полза при лечението на синдрома на раздразнените черва. За проучването 86 пациенти с синдром на раздразненото черво приемат всеки пет или 10 грама частично хидролизирана гуар гуар всеки ден в продължение на три месеца. До края на лечебния период двете групи показаха значително подобрение в стомашно-чревните симптоми и качеството на живот.

3) Диабет

Предварителните проучвания предполагат, че гуар гуар може да помогне за предпазване от диабет. В проучване от 2012 г., публикувано в иранското списание Pharmacognosy , например, учените демонстрират, че гуар гуар е по-ефективен от антидиабетния лекарствен продукт глибенкламид при понижаване на нивата на холестерола и кръвната захар при диабетни плъхове. Изследването също така установява, че гума от гуар помага за намаляване на телесното тегло и приема на храна. Все пак е твърде рано да се каже дали гума гуар може да има подобен ефект върху човешкото здраве.

Уговорки

Въпреки че гуарът гуар обикновено се счита за безопасен за повечето хора, той може да причини редица странични ефекти (включително разхлабени изпражнения, газове и диария). Когато се приема във високи дози, гуаровата гума може да възпрепятства хранопровода и / или червата.

Тъй като има известно безпокойство, че гума гуар може да промени нивата на кръвната Ви захар, важно е да се избегне употребата на гуар гуар в рамките на две седмици след операцията. Освен това, хората, които приемат лекарства за диабет, трябва да потърсят медицинска помощ преди да използват гуар гуар.

Важно е да имате предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани. В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка.

В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Къде да го намерите

Широко достъпни за покупка онлайн, гуар гуар може да се намери и в много магазини за естествени храни и в магазини, специализирани в хранителни добавки.

Използвайки го за здраве

Въпреки че има някои доказателства, че гуар гуар може да помогне с някои здравословни проблеми (като запек и синдром на раздразнените черва), важно е да се консултирате с вашия доставчик на първична помощ, преди да използвате гуар гуар в лечението на всеки здравословен проблем.

Самостоятелното лечение на хронично състояние с гуарова гума и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Източници:

Giannini EG, Mansi C, Dulbecco P, Savarino V. "Ролята на частично хидролизираната гуар гуар в лечението на синдрома на раздразнените черва". Хранене. 2006 Mar 22 (3): 334-42.

Париж Г, Боттана Е, Карара М, Кардин Ф, Фаедо А, Голдин Д, Марино М, Панталена М, Тафнер Г, Вердианели Г, Зили М, Леандро Ж. "Лечебните ефекти на частично хидролизираната гуарова гума върху симптомите и качеството на живот от пациентите с синдром на раздразнените черва. Многоцентрово рандомизирано открито проучване. " Dig Dis Sci. 2005 Jun; 50 (6): 1107-12.

Saeed S, Mosa-Al-Reza H, Fatemeh AN, Saeideh D. "Антихипергликемични и антихиперлипидемични ефекти на гума гуар върху индуциран от стрептозотин диабет при мъжки плъхове". Pharmacogn Mag. 2012 Яну; 8 (29): 65-72.

Славин ЖЛ, Грийнбърг Н.А. "Частично хидролизирана гума гуар: използва се клинично хранене." Хранене. 2003 Jun 19 (6): 549-52.

Üstündağ G, Kuloğlu Z, Kirbaş N, Kansu А. "Може ли частично хидролизираната гуар гуар да бъде алтернатива на лактулозата при лечението на запек на детството?" Тюрк J Gastroenterol. 2010 Dec; 21 (4): 360-4.