Лекарствена музика

Вдигнете любимата си песен - това всъщност може да направи повече, отколкото просто да ви премести

Макар че често се цитира неправилно, твърдението, че "музиката има очарование за успокояване на дивата гърда", е позната на повечето от нас. Действителният цитат, който произлиза от трагичната пиеса "The Torturing Bride" на Уилям Конгрей, публикувана преди повече от 300 години, продължава: " Музиката има очарование за успокояване на див гърди, за омекотяване на скали или за огъване на залепен дъб ".

Позволявайки поетичен лиценз, изявлението се изразява в твърдението за силата на музиката над емоциите и способността й да ни успокоява, облекчава и успокоява.

Твърдението се простира и до физическо влияние; огъването (или неомаловажаването) на дъговиден дъб незабавно подсказва разгъването на твърда, артритна става. Науката наваксва, за да подскаже, че и двете атрибути на медицинската музика могат да бъдат много повече от желанието на драматурзите.

Доказана терапия

Систематичният преглед и метаанализът в списание " Болест лекар" показват, че музиката функционира ефективно за облекчаване както на хроничната болка, така и на свързаната с нея депресия. По принцип музиката се използва като адювантна терапия в оценяваните интервенции, т.е. в комбинация с други, по-конвенционални лечения на болката, отколкото като самостоятелен заместител за тях. Прегледаните проучвания обхващат тези, при които пациентите са избрали собствена музика и други, в които музиката е избрана от изследователите.

Основните изводи са, че "музиката намалява самоопределените болки, тревожност и симптоми на депресия в широк диапазон пациенти с хронична болка" и че тенденцията е да бъде по-ефективна, когато пациентите отговарят за музикалната селекция за себе си.

Авторите отбелязват облекчаване на болката в широк спектър от условия, което предполага, че аналгетичният ефект на музиката може да е от значение за всички страдащи от хронична болка. Облекчението на тревожността и депресията също е установено, че е значимо, но това проучване не може да определи дали това е отделен първичен ефект на музиката или вторично за облекчаване на физическата болка.

Друго изследване, обаче, показва, че облекчението както на депресията, така и тревожността е наистина друг основен, независим ефект на музиката. Систематичен преглед и метаанализ, публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews , изследва изследванията на интервенции, които сравняват само музиката или в комбинация със стандартни психологични и фармакологични терапии, към тези стандартни лечения без музика. Добавянето на музика подобрява депресивните симптоми, облекчава безпокойството и подобрява функцията.

Други проучвания показват благоприятни ефекти на музиката върху психологическия стрес и свързаните с тях ефекти върху вариабилността на сърдечната честота, което е важен предсказващ фактор за сърдечно-съдовия риск.

Накратко, музиката има научно потвърдената способност да успокоява затруднените гърди и умове, облекчавайки физическата и психологическата болка.

Как се прави

По този начин остава несигурно и голяма част от научната литература по темата завършва с насърчаване на изследването на потенциални механизми. Има някои проучвания, които са изследвали ефектите от музикалността върху мозъчните вълни, а може би и отговорът е там. Някои изследователи предложиха влияние в мозъка, което отклонява вниманието от сигнали за болка и дистрес.

Тази възможност в известен смисъл е много позната на всички ни от детството, когато бяхме склонни да имаме родител "разтрий боа-боу".

Ако спрете да мислите за това, е по-скоро противоположно, че триенето на болница може да е добра идея, но наистина е така. Втриването на "boo-boos" активира сензорните рецептори около сайта, които изпращат сигнала за триене на гръбначния мозък. Тези механизми се конкурират със сигналите за болка и всъщност пътуват по-бързо; сензорните неврони се обвиват в миелин, което ускорява предаването, докато болковите влакна не са. Това, между другото, е познато на всеки, който някога е забил пръст в тъмнината: Чувствате, че сте забили пръста си и трябва да мислите "о, не!", Докато чакате да започне да пулсира.

Този интервал между осъзнаването и болката, макар и бързо, представлява диференциалната скорост на сензорните и болковите влакна.

Този механизъм се нарича "затваряне", защото сензорният вход може да се тълпи и по този начин да блокира портала към мозъка, който сигнали за болка също трябва да премине. По същество сензорният вход получава вниманието на мозъка, така че съобщенията за болката да получат по-малко от него. Музиката може да действа по сходен начин, въпреки че, ако е така, ефектът изглежда директно в мозъка, а не механизъм за затваряне в гръбначния мозък.

Възприемане на неконвенционалните

Идеята, че медицинското лечение може да се окаже, че работи, преди да сме наясно как точно го прави, е от основно значение, когато конвенционалната и "алтернативната" медицина се делят. Конвенционалните медицински процедури често се разработват въз основа на механизъм, така че е необичайно, въпреки че не е нечувано, да се разработят съвременни лечения без достатъчно ясно разбиране за това как работят, когато го правят. Обратно, алтернативните медицински практики често се основават на дългогодишен опит и традиционни средства за защита, приети преди да има способността да изследват и изясняват научните механизми. Развитието на разбирането за медицинската музика е напомняне, че можем да знаем нещо, преди да разберем как.

Другото важно и своевременно послание тук е, че често има терапевтични възможности в сферата на начина на живот, които се борят да се конкурират със силовите центрове на конвенционалната медицина. Помислете, например, как използването на опиоиди за болка се е превърнало в национална криза на употребата на наркотици, насилието и пристрастяването, докато потенциалната роля на такива средства като музика и други начини за намаляване на зависимостта от наркотици е получила толкова малко внимание , Капацитетът на музиката да успокоява нервните ни проблеми е напомняне за необходимостта да се мисли цялостно за човешкото здраве и да се използва пълноценно начина на живот, тъй като това е по-доброто, по-нежно, по-безопасно лекарство, което толкова често може да бъде.

Обичам музиката и една от моите леко виновни удоволствия гледа гласа с жена ми. Изслушването на състезателите говори за трансформативната роля на музиката в живота им, а треньорите на знаменитостите за силата на музиката да се движат хора, понякога се чудех дали те биха могли да надделяват над случая.

Очевидно не. 300-годишна пиеса и съвременна наука са на тяхна страна. Музиката ни движи и успокоява. Музиката е лекарство.