Правилни и неправилни начини да се носи раница за предотвратяване на болката

Поставяне на раницата правилно

Обръщайки внимание на това как носите раница, може да ви помогне да предотвратите болки в гърба и рамената. Лесно е да вземете раницата си, докато излизате през вратата, дори просто я хвърляйте на едно рамо. Но носенето на раница погрешно може да доведе до по-голям натиск върху врата, раменете и гърба. Никога не е твърде рано децата да започнат да развиват добри навици за раница. Ако сте възрастен, не е късно да се научите как да носите раницата правилно.

1 - Правилният начин да носите раница

Дуал Водс / Гети изображения

Използвайте тези съвети, за да получите правилното позициониране на раницата всеки път, когато поставите раницата си. Може да се наложи да ги практикувате в продължение на няколко седмици, за да ги превърнете в навик.

2 - Грешен начин да носите раница: Използване на метода за връзване на един каиш

Лесно и стилно е да носите раницата си върху едно рамо, като използвате само една каишка. Тази позиция обаче поставя цялото натиск върху едно рамо. Не можете да ходите с добра стойка с товар от няколко килограма само на едно рамо.

Изследователите твърдят, че носенето на раница, закрепена на рамото, може да доведе до лоша поза и болка в областта на врата, раменете и гърба. Дори и да го превключвате назад и напред между раменете, вие ходите извън баланса. Това поставя напрежение върху всички кости и мускули на горната част на тялото ви, да не говорим за бедрата и сърцето.

Отделете време да използвате и двете ремъци и поставете раницата високо на гърба, където няма да се люлее с всяка стъпка.

3 - Грешен начин да се носи раница: ниско на гърба

gaiamoments / Getty Images

Носенето на раница на гърба ви увеличава натиска върху раменете. Тази позиция може да доведе до рамо и долна част на гръбнака.

Може да откриете, че правите това, защото развързвате лентите, за да улесните поставянето на раницата и да я свалите. Това особено е вярно, когато го коригирате за палтото си, но не го регулирате, когато не носите сако.

Тази ниска позиция на гърба може да доведе до по- слаба наклон , което поставя натиск върху долната част на гърба. Свободните ремъци също така позволяват на опаковката да се люлее напред-назад, когато ходите, което може да бъде неудобно и може да доведе до пояса на коланите,

Вземете времето, коригирайте ремъка веднага, когато поставите раницата си, така че да се движи високо на гърба. Раменете и гърбът ви ще ви благодарят.

Ако имате трудности при регулирането на ремъците, те може да не бъдат прикрепени правилно, или механизмът може да бъде счупен. Възможно е да намерите инструкции на уеб сайта на производителя за това как да ги настроите и да се уверите, че те са правилно навити през механизма. Ако това не се случи, вероятно си струва да получите нова раница, която има лесно регулируеми каишки.

4 - Леки раници за деца

Гети изображения

Децата трябва да носят не повече от 10% от теглото си в раницата си. Това означава, че тя вероятно ще тежи най-много от 4 до 10 паунда. Може да се наложи да облекчите раницата на детето си, както и да се уверите, че детето ви го носи правилно. Друга възможност е да получите ролетна раница за вашето дете.

> Източници:

> Drzaƚ-Grabiec J, Truszczyńska A, Rykaƚa J, Rachwaƚ M, Snela S, Podgórska J. Ефект на асиметричното натоварване на гръбначния стълб върху гръбната кривина при ученици. Работете . 2015; 51 (2): 383-388. Doi: 10.3233 / подвижни-141981.

> Talbott NR, Bhattacharya A, Davis KG, Shukla R, Levin L. Училищни раници: Това е нещо повече от проблем с теглото. Работете . 2009; 34 (4): 481-94. doi: 10.3233 / WOR-2009-0949.