Помощ за диета за ранни етапи на бъбречна недостатъчност

Ранната бъбречна недостатъчност означава, че бъбреците не работят както трябва. Те имат проблеми с премахването на отпадъчните продукти от кръвта ви и тъй като част от отпадъците идват от храните и напитките, които консумирате, ще трябва да направите някои промени в храната. Ще трябва да посетите и специалист по хранене или диетолог, специализиран в проектирането на диети за хора с бъбречни заболявания.

Нуждаете се от по-малко протеини

Нуждаете се от протеини, за да изградите и поддържате мускули, органи и други тъкани, но сега вашите бъбреци имат проблеми с премахването на уреята от кръвта ви. Уреята е отпадъчен продукт от протеиновия метаболизъм. Намаляването на приема на протеини помага да се намали налягането в бъбреците. Високо протеиновите храни включват домашни птици, месо, риба, морски дарове, яйца, млечни продукти, ядки, бобови растения и семена.

Вашият доставчик на здравни грижи ще ви каже колко протеин можете да консумирате всеки ден. Трябва да можете да задоволите нуждите си от храни, които са малко по-ниски в протеини, като зърнени храни и зеленчуци.

Нуждаете се от по-малко фосфор

Вашите бъбреци също имат някои проблеми, като премахват излишния фосфор от кръвта ви, което може да е лошо за вашите кости, когато тялото ви отнема част от калция, за да балансира фосфора. Намалете високите фосфорни храни като мляко и млечни продукти, бобови растения като сухи боб, фъстъци, грах, леща, какао, бира и кола.

Нуждаете се от по-малко натрий

Вашият лекар може да ви каже да намалите приема на натрий и сол, особено ако имате високо кръвно налягане. Следвайте диета с ниско съдържание на натрий, като избягвате яйцата за сол, солените закуски, най-високо преработените храни, консервираните зеленчуци, киселинните храни и обработеното месо, бекон и колбаси.

Вашата нужда от калории може да се промени

Вашата ежедневна нужда от калории зависи от теглото ви. Ако сте с наднормено тегло или със затлъстяване, вашият диетолог или диетолог може да ви помогне с нискокалорична диета, която отговаря на Вашите здравословни нужди. Ако се нуждаете от повишаване на теглото, ще бъдете инструктирани да увеличите калориите, като добавите повече въглехидрати и мазнини към вашата диета.

Ето примерно меню

Обърнете внимание на този пример за ежедневно меню, което отговаря на вашите ограничени хранителни нужди. Купете малък кухненски мащаб, за да претегляте източниците си на протеини.

закуска

обяд

Следобедна закуска

Вечеря

Нощният снек

Какво за хранителни добавки

Промените в начина, по който функционират бъбреците, комбинирани с ограничената диета, увеличават възможността от витаминни или минерални недостатъци. Може да се наложи да добавите някои хранителни добавки към вашата диета, като B-комплекс , витамини С и D или желязо , но не вземайте нищо преди да говорите с вашия доставчик на здравни услуги.

Източници:

Американски фонд за бъбреци. "Живот добре с хронична болест". http://www.kidneyfund.org/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/.

Националната фондация за бъбреците. "Хранене и хронична бъбречна болест." http://www.kidney.org/atoz/content/nutrickd.cfm.

Националната фондация за бъбреците. "Витамини и минерали в бъбречната болест". http://www.kidney.org/atoz/content/vitamineral.cfm.