Опасностите от наранявания в бокса

Глава, очите и тялото щети от бокса

Всяка дейност, която включва удари на тялото, особено главата, е рисковано. Управляващите органи на бокса и правителството направиха известен опит да въведат редица правила, като например Закона за реформи в бокса срещу Мохамед Али, които се стремят да сведат до минимум опасностите. Но боксът може и има сериозни последици за здравето на хората, най-вече мъжете, които участват в спорта.

Рискове в бокса

Боксът е висок като опасен спорт. Въпреки че броят на боксьорите, починали в резултат на спорта, не е точно известен, изглежда, че смъртността е много по-ниска, отколкото в някои спортове, например конни надбягвания. Трудностите при установяването на точната смъртност са засегнати например от различията в регулирането между любителски и професионален бокс, незаконните боксови събития, начина, по който функционират регулаторните органи по света, липсата на дългосрочни проучвания и медицинската неточност при описване на очевидно незначително увреждане по-късно медицински събития. Ето някои наранявания, които се случват поради бокса.

Главоболие при главата

Американската асоциация на неврологичните хирурзи твърди, че 90% от боксьорите имат мозъчна травма. Боксът може да е причина за по-малко смъртни случаи от други спортове, но броят на боксьорите, които страдат от мозъчно увреждане, се смята, че е много по-висок от записвания.

Не е изненадващо, че нараняванията на главата са толкова често срещани в бокса. Смята се, че когато боксьор получи директен удар на главата, то е като да бъде ударен от боулинг с топка от 13 килограма, пътуващ при 20 мили в час, което е около 52 пъти по-голяма от силата на гравитацията.

Ударът върху главата може да причини счупвания на костта на главата и лицето и увреждане на тъканите в мозъка.

Ударът може да увреди повърхността на мозъка, да разкъсва нервните мрежи, да причини лезии, да кърви или да предизвика големи съсиреци в мозъка.

Степента на щетите, претърпени от боксьорите, ще зависи от професионалния или любителски статус. Професионалните боксьори страдат от кумулативния ефект на увреждане на мозъка, което често води до синдром на пиянство. Доказателствата за вреди, претърпени от аматьорски боксьори, са по-малко ясни, като редица проучвания не показват данни за кумулативно увреждане на мозъка.

Повреда на тялото

Други наранявания на тялото от бокса включват порязвания, натъртвания, счупени зъби, зъбни проблеми, счупени ребра, вътрешно кървене и увреждане на вътрешните органи.

Наранявания на очите

Въпреки че са защитени от твърда кост отстрани, очите са много уязвими към директни удари отдолу. Повреда на очите в бокса може да бъде резултат от директен контакт или от ударни вълни, поставени в течно съдържание. В зависимост от силата на удара, увреждането може да доведе до нараняване на ретината, отделяне на ретината, кръвоизлив на ретината и други наранявания.

Бившите боксьори са по-уязвими към заболявания и влошаване в напреднала възраст

Бившите боксьори са по-уязвими към естественото стареене на мозъка и заболяванията на мозъка. Те може да са по-склонни да страдат от болести като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Мозъците на боксерите са по-малки и повърхностното сиво вещество е по-тънко. Вентрикулите в мозъка се увеличават поради намаляването на бялото вещество на мозъка.

Медицински прегледи и стандарти за безопасност

В Съединените щати законодателството е направило някакъв начин да осигури защита от експлоатация на боксьорите и с мониторинг на здравето и безопасността и здравна застраховка (напр. Закона за професионалната бойна защита от 1996 г., Законът за реформи в Мохамед Али). Много медицински специалисти смятат, че е необходимо по-нататъшно законодателство, за да се защитят боксерите, особено професионалните, в този спорт. Много биха искали да видят, че боксът е забранен напълно.

> Източници:

> Bernick C, Banks SJ, Shin W, et al. Повтарящата се травма на главата е свързана с по-малки таламични обеми и по-бавна скорост на обработка: Проучването за здравето на мозъка на професионалните бойци. Британски вестник на спортната медицина . 2015; 49 (15): 1007-1011. Doi: 10.1136 / bjsports-2014-093877.

> Corrales G, Curreri A. Травма на очите в бокса. Клиники в спортната медицина . 2009; 28 (4): 591-607. Дой: 10.1016 / j.csm.2009.07.004.

> Heilbronner RL, Буш SS, Ravdin LD, et al. Невропсихологични последствия от бокса и препоръки за подобряване на безопасността: Национална академия по невропсихологична образователна книга. Архив на клиничната невропсихология . 2009; 24 (1): 11-19. Дой: 10.1093 / arclin / acp005.

> Заболявания, свързани със спорта. Американска асоциация на неврологичните хирурзи. http://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Sports-related-Head-Injury.