Може ли кофеинът да ви помогне да отслабвате?

Кафето е чудесен начин да започнете сутринта и горещата чаша загрява ръцете ви, когато е студено. Но може ли кофеинът в тази чаша да ви помогне да отслабнете?

Твърдения за загуба на тегло

Когато става дума за връзката между кофеина и загубата на тегло, има три общи твърдения:

  1. Изследванията показват, че консумирането на кофеин може да започне да ви зареди метаболизма и да ви помогне да изгаряте мазнини. Едно проучване, например, установява, че в рамките на три часа след консумирането на кафе, метаболитните нива са значително по-високи при тези, които пият кафе, отколкото тези, които не са го направили.
  1. Друго обичайно вярване е, че кофеинът увеличава енергийното Ви ниво. Теорията тук е, че енергийният тласък ще ви направи по-мотивирани да упражнявате, ще ви помага да упражнявате по-дълго време или и двете. Всъщност, Международният олимпийски комитет поставя ограничения върху приема на кофеин за спортистите, за да отстрани всяко нечестно предимство.
  2. Кафето често се цитира като подтискащо апетита. Това предполага, че пиенето на кофеин може да ви накара да ядете по-малко.

Определено е изкушаващо да вярваме, че кофеинът е отговорът на вашите загуби на тегло. Но има няколко причини, поради които консумирането на кофеин няма непременно да доведе до изливането на тези излишни килограми. Плюс това, консумирането на твърде много кофеин може да бъде опасно.

Изследванията показват, че приемът на кофеин може да увеличи метаболизма ви, но ефектите, които траят само няколко часа, са много по-слабо изразени при затлъстелите хора. С други думи, хората, които трябва да загубят значителни количества тегло, са много по-малко склонни да увеличат метаболизма си с кофеин.

Що се отнася до физическите упражнения, проучванията наистина показват, че кофеинът може да помогне за повишаване на енергията за кратки тренировки (около пет минути) и за упражнения за издръжливост, извършени от обучени спортисти. Няма много доказателства, че кофеинът има положителен ефект върху умерените тренировки в средната част.

Декларацията за потискане на апетита вероятно е точно това, твърдението.

Едно от единствените проучвания по темата установи, че пиенето на кафе е имало слабо влияние върху апетита на участниците. Плюс това, хората растат толерантни към кафето доста бързо, така че всеки положителен ефект обикновено е кратък.

Дори ако кофеинът не помогне на някои със загуба на тегло, вероятно е всеки положителен ефект да бъде преодолян от допълнителните калории, които хората са склонни да консумират, когато получат кофеин под формата на сладки напитки. Кафето и чаят често се удавят в сметана и захар и не е тайна, че консумацията на кафе-сладкарница може да бъде с много високо съдържание на калории.

Кофеинът също е диуретик, което означава, че той ще допринесе за загуба на малко тегло на водата в краткосрочен план, но твърде много може да бъде опасно в дългосрочен план. Винаги не забравяйте да останете хидратирани .

Ето някои съвети и трикове, които са удобни за кафето: