Могат ли спортистите на глюкозамин да намалят болката в ставите?

Пост тренировка ставна болка е неприятно. Това може да възпрепятства участието в любимия Ви спорт, опитвайки се да избегне болезнените последици. Няма нищо забавно за болката в ставите. Ако го сложите нагоре, отидете на лекар и чувате нормалното му състояние, докато сте на възраст, може да доведе до чувство на неудовлетвореност.

Истината е, че повечето от нас ще изпитат някои болки в ставите в нашия живот. Няма значение дали произтича от коленете, бедрата, лактите или гърба, когато дискомфортът се превърне в неудобство, което търсим за облекчение.

Болка в ставите

Cecilie_Arcurs / Гети изображения

Отивате на лекар за хронична ставна болка винаги е първата стъпка, за да изключите нещо важно. Обикновено се открива, че износването на тялото се случва с течение на времето.

Тренировки, бягане и дори носещи допълнително тегло са трудни за тялото и ставите. Докато сте на възраст, нивата на глюкозамин намаляват, което може да доведе до евентуално съвместно влошаване. Артритът и особено остеоартритът засягат няколко милиона души и общата причина за болки в ставите.

Справянето с възпалени стави може да постави амортисьор на тенис, обучение за този 5K, или тежко вдигане на тежести. Тренировката може да е забавна по онова време, но след това ще ви изпрати лимфата да се хвърли на ледените пакети.

Добавянето на глюкозамин е показано, за да осигури възможно облекчаване на болката в ставите. Страхотна новина, но все още е важно да прегледате клиничните доказателства преди да закупите някаква добавка. Това, което работи за един човек, може да не работи за друга.

Всички добавки не се регулират от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и препоръчваме да бъдете подбрани със скептицизъм. Извършва се фактическа проверка на твърденията за продукта и ще се осигури увереност в закупуването на добавки като глюкозамин.

Какво представлява глюкозаминът?

Глюкозаминът е естествено срещащ се химикал в течността около ставите. Има различни видове глюкозамин, включително глюкозамин сулфат, глюкозамин хидрохлорид и хондроитин. Хондроитинът е друго химично вещество, което обикновено се намира в хрущялите около ставите в тялото.

Човек би предположил, че допълването с химикалите, които естествено заобикалят вашите стави, ще бъде отговорът на болката в ставите. За съжаление изследванията с глюкозамин са ограничени и са съсредоточени главно върху остеоартрита. Типовете, които са най-широко изследвани, са глюкозамин, хондроитин и сулфат.

Глюкозамин за спортисти

Много спортисти и бодибилдъри се допълват с глюкозамин в усилие за намаляване на болката в ставите, свързана с тежко повдигане и екстремно физическо обучение. Повтарящите се интензивни тренировки по спортове като футбол, бодибилдинг, футбол и издръжливост са особено трудни за ставите на коляното. Възможна артроскопска хирургия за остеоартрит в коляното не е необичайно за много от тези спортисти.

Някои практикуващи предполагат, че спортистите приемат както глюкозамин, така и хондроитин сулфат. Изглежда, че тази комбинация се абсорбира по-добре от молекулите, които съставляват хрущяла. Тези препоръки се основават предимно на личен и професионален опит, а не на солидни доказателства. Изследванията липсват в полза на добавката на глюкозамин за спортистите.

Проучване, публикувано в списанието на Международното дружество по спортно хранене, проучва дали добавката на глюкозамин ще помогне на затлъстелите жени да започнат програма за обучение за съпротива. Упражняването и загубата на тегло се оказва благотворно за жените, но остава неясно дали добавката на глюкозамин осигурява терапевтични ползи.

Глюкозаминът облекчава болката в ставите?

Изглежда, че глюкозамин за болки в ставите работи за някои, а не за други. Голяма част от изследванията се отнасят до двугодишния опит за интервенция на глюкозамин / хондроитин артрит (GAIT).

GAIT показва, че дългосрочното проучване при пациенти, приемащи глюкозамин и хондроитин за болка в костния остеоартрит, има положителни резултати. Някои участници, използващи добавките, имат резултати, сходни с тези, наблюдавани при пациентите, които приемат целекоксиб - предписвано нестероидно противовъзпалително средство.

Други участници в изследването не показаха отговор, като приемаха както глюкозамин, така и плацебо.

Изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, показва значително намаляване на отока и болката на ставите с хондроитин сулфат. Тези открития показват, че глюкозаминът може да бъде полезен за лечение на умерени до тежки симптоми.

Долната линия е, че няма достатъчно убедителни доказателства за това, че глюкозаминът ще работи. Необходими са допълнителни проучвания.

Трябва ли да приемам глюкозамин?

Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да приемете каквито и да е добавки, включително глюкозамин. Добавките остават нерегулирани, а чистотата и ефективността на продукта винаги са под въпрос.

Етикетите може да изглеждат привлекателни, а ефективността е невероятна, но решенията трябва да се основават на доказани факти. Личният опит с приемането на глюкозамин също може да ви помогне да определите дали е подходящо за Вас.

Глюкозаминът просто може да бъде психологически по-добър плацебо хапче, достатъчно добър за тези, които търсят облекчение. Изглежда, че работи за някои.

Препоръчваната доза за най-добри резултати е 1500 mg глюкозамин сулфат и 1250 mg хондроитин. Най-добрият начин за действие е да бъдете винаги ваш адвокат по здравни грижи, да наблюдавате как реагирате на глюкозамин и да записвате всички подобрения.

Ще разберете достатъчно скоро, ако губите парите си и хей, може би ще имате късмет.

> Източници:
Daniel O. Clegg, MD и др., Глюкозамин, хондроитин сулфат и двата в комбинация за болезнен остеоартрит на коляното, New England Journal of Medicine , 2006

> Magrans-Courtney et al., Ефекти на хранителния тип и добавяне на глюкозамин, хондроитин и МСМ върху състава на тялото, функционалния статус и маркерите на здравето при жени с остеоартроза на коляното, иницииращи резистентни упражнения и програми за отслабване. Международното дружество по спортно хранене , 2011 г.

> С. Тери Канале MD, глюкозамин или не глюкозамин? , Американска академия по ортопедични хирурзи , 2012 г.

> Sawitzke AD и др., Глюкозамин / Хондроитин Артрит интервенционен опит (GAIT), Американското министерство на здравеопазването и човешките услуги, Национални институти по здравеопазване , 2010 г.

> Wandel S et al., Ефекти на глюкозамин, хондроитин или плацебо при пациенти с остеоартрит на бедрото или коляното: мрежов метаанализ, Национална медицинска библиотека на САЩ, Национални институти по здравеопазване , 2010 г.