Карагенанът е безопасен за консумация?

Карагенанът е водоразтворимо влакно, което се намира в определени видове морски водорасли. Той образува гел, така че може да добави текстура и правилно "усещане за уста" за определени храни. Ето защо карагенанът се използва като сгъстител или стабилизатор в продукти като соево мляко, сладолед, сметана, кремообразно сирене, хлебни изделия, зърнени храни, салатни превръзки, сосове и закуски.

Карагенан получава името си от морски водорасли, които растат по крайбрежието на Ирландия, близо до едно село на име Карагейн. Но по-голямата част от карагенана, използван в хранителната промишленост, идва от Индонезия, Виетнам, Филипините и други тихоокеански острови.

Тя е класифицирана като GRAS от Американската администрация по храните и лекарствата, която одобри използването й през 1961 г. GRAS означава "общопризнат като безопасен". Беше използвана безопасно в хранителната промишленост в Съединените щати повече от петдесет години.

Но някои смятат, че консумацията на карагенан може да бъде опасна, най-вече въз основа на проучвания, които оттогава са били опровергани.

Карагенанът е опасен за консумация?

През 2001 г. бяха повдигнати въпроси относно възможността карагенанът да бъде опасен за здравето, защото лабораторните тестове на един изследовател предполагат, че експозицията на големи количества "деградиран карагенан" причинява чревни увреждания при някои видове гризачи и примати.

Но тези резултати бяха отхвърлени, защото веществото, използвано в тези изследвания, деградираният карагенан, не е същото като карагенана, използван в хранителните продукти. Деградираният карагенан се нарича полигенен, а това е нещо съвсем различно и няма същите свойства като карагенан, така че не се използва в хранителните продукти.

Затова научните изследвания всъщност се правеха на съвсем различно вещество.

Някои потребители вярват, че яденето на храни, които съдържат карагенан, ги кара да имат проблеми с храносмилането поради възпаление въз основа на проучвания, включващи морски свинчета, но възпалението, причинено от карагенана, е специфично за морските свинчета и не се наблюдава при други животински видове.

Изследванията, проведени от 2001 г. насам, показват, че излагането на карагенан в хранителни продукти не причинява увреждане на чревните стени, нито пък се разгражда в полигенен по време на преработката на храната или храносмилането.

Разбира се, важно е да се внимава за всички вещества, използвани в производството на храни, и Експертната комисия по хранителните добавки (JECFA), която е създадена от Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) и от Световната здравна организация (СЗО) на Организацията на обединените нации изследването относно карагенан като съставка в детската формула и не открива причина за безпокойство.

Възможни ползи за здравето

Исторически, водораслите се вариха във вода или мляко, а екстрактът се използваше за успокояване на храносмилателната система, за лечение на язви и за отслабване. Също така е възможно консумирането на карагенан от червени водорасли да е от полза за вашето здраве.

Карагените са част от по-голяма група съединения, наречени фикоколоиди, и всъщност те са основният източник на фикоколоиди в червените водорасли. Редица лабораторни изследвания показват, че карагенан от червени водорасли може да функционира като антикоагулант, да има ефект на понижаване на холестерола и да действа като антиоксидант, за да се намалят вредите, причинени от експозицията на свободни радикали. Също така е възможно тези карагени да окажат влияние върху имунната система.

Разбира се, има много повече изследвания, защото текущите констатации се основават на лабораторни изследвания върху клетки, тъкани и лабораторни животни. За да знаете със сигурност дали карагенанът има или не някакви ползи за здравето, проучванията трябва да се правят при контролирани условия с хора.

Източници:

> Hui YH. "Наръчник по хранителни науки, технологии и инженерство". Том 2. CRC Press. 2006 година.

Imeson A. "Хранителни стабилизатори, заглъстяващи и желиращи агенти". Wiley-Blackwell. 2009.

> Пангестути Р, Ким Ск. "Биологична активност на карагенан" Adv Food Nutr Res. 2014; 72: 113-24.

Американската администрация по храните и лекарствата. " > Избор на комисия по GRAS вещества (SCOGS) Становище: Carrageenan ."

> Световна здравна организация. Оценка на безопасността на някои хранителни добавки ", серия СЗО за хранителни добавки, № 70, 2015. Токсикологични монографии на 79-ото заседание.