Здравето на Планетата Земя е вашето здраве

Грижата за себе си означава да се грижим и за света около нас

Знаците на планетата в опасност са навсякъде и се съмнявам, че трябва да ги насоча към вас. От изменението на климата до обезлесяването, наводненията и пожарите до потоци, ние сме свидетели на едно здравословно състояние.

Аз използвам този термин - един здравословен - умишлено, защото има инициатива от самото име, която обединява експерти в подкрепа на идеята, че здравето е взаимосвързано.

Екосистемите поддържат растения и животни, които на свой ред представляват биоразнообразието, което е от съществено значение за собственото ни хранене. Дивите животински популации могат да служат като охранители, като ни предупреждават за заплахи като "Ебола", преди да засегне населението. Едно здраве е за очевидното състояние на една планета в голямото пространство на морето: всички сме заедно в тази лодка.

Тук фокусът върху здравето е по-скоро личен. Много от нашите статии ви предлагат практически съвети за оценките, които можете да направите или действия, които можете да предприемете, много от които са доста интимни. В това парче, аз отивам в другата посока и ви моля да не мислите само за кожата, в която се намирате, но и за това, което е извън нея.

Съобщения от околната среда

Специалната провокация за тази колона по това време е доклад в "Ню Йорк Таймс " и съпътстваща редакционна статия, разказваща за драматичен спад в популациите на насекоми. Ние не сме склонни да чувстваме непосредствено емоционално въздействие от това, защото насекомите не са склонни да са сладки и пухкави, но ние трябва.

В основата на хранителните вериги и екологичните системи насекомите са към биологията, каква е основата за една къща: ако отидат, къщите падат и в двата случая.

Ние всички сме част от едно и също, едно здраве - здравето на биологията и на планетата. Можем да защитим и да навредим на индивидуалното си здраве отделно от цялото, разбира се, но ако цялото здраве се разпадне, няма да има къде да бягаме или да се скрием.

Мисля, че си заслужава да се обърнем. Като се има предвид остротата на заплахите за околната среда сега, ние вече не можем да мислим за нашето собствено здраве отделно от това. Затова ви моля да прегърнете концепцията на едно здраве и да я оставите да влияе върху вашето мислене. Трябва да мислим за това, когато шофираме, пазаруваме и ядем, а когато се придържаме към нашите тревни площи и градини.

Никой от нас не поиска да се родим в свят на близо 8 милиарда човешки същества, упражняващ безпрецедентно влияние върху здравето на планетата, но тук сме. Никой от нас не поиска да се родим във време на намаляващи водоносни пластове, масови изчезвания, чудовищни ​​бури и бързо променящ се климат, но тук сме. Трябва да се справим с това.

Ползи за себе си и за по-голямото благо

Другата причина да донесем това тук е малко по-весела. Има голямо и случайно припокриване между това, което е добро за всеки един от нас и това, което е от съществено значение за всички нас. Това е особено удовлетворяващо събитие за мен, като се има предвид моята преданост към начина на живот като лекарство. Вярвам, че можем да добавим години към живота и живота до години и да защитим планетата, докато го правим.

Помислете например само за тези две проучвания. Първо, едно проучване в Харвард през 2010 г. установи, че единственото заместване на храната, свързано с най-големия спад в риска от сърдечни заболявания при жените, е боб вместо говеждо месо.

Проучване от 2016 г. потвърждава огромната, лична полза за здравето на повече растителни протеини на мястото на животинските протеини. Второ, неотдавнашно проучване на изследователи от Университета "Лома Линда" показва, че американците биха могли да посрещнат половината от намаленията на емисиите на парникови газове, първоначално насочени за Съединените щати в Парижкия договор, само като редовно ядат боб вместо говеждо месо.

Този вид добро за всеки от нас и добро за всички нас сливане е често срещано. Да се ​​движим с повече мускулна сила, по-малко консумация на изкопаеми горива е добро за всеки от нас и за всички нас. Храненето на по-малко преработените диети е добро за всеки от нас и за всички нас.

Питейната вода, когато е жадна, е добра за всеки от нас, защото избягваме ненужна захар и калории, и е добре за всички нас, защото отнема стотици литра вода, за да произведем един литър кола за пиене. Храненето на по-малко месо е добро за всеки от нас, защото означава, че консумираме повече растителни храни, които предпазват от хронични заболявания и са полезни за всички нас, защото помагат за намаляване на замърсяването, антимикробната резистентност и обезлесяването.

Храненето на разнообразие от здравословни, цели, растителни храни е добро за всеки от нас. Също така е добре за всички нас, защото това означава по-малко площи, отделяни на монокултури (т.е. да се отглеждат само един вид култури навсякъде, всяка година), които изискват методи на индустриално земеделие, които увреждат околната среда и убиват живота на животните - насекоми.

Сега е времето

По ирония на съдбата ние научаваме все повече за стойността на нашето здраве от времето, прекарано в природата, тъй като оставяме все по-малко естествени места в света и имаме все по-малко време да ги ползваме. Това има "проверка на реалността", написана навсякъде.

Наистина има само едно здраве.

Така че, бъдете активни. Излез отвън. Яжте диета от реални, цели, здравословни храни, най-вече растения. Пийте предимно чиста вода, когато сте жадни. Карайте по-малко; под наем повече. Използвайте хартия, а не пластмаса - и още по-добре, нито. Получавате идеята.

Ние сме извън времето да мислим за защитата на нашето лично здраве извън тази на богатия набор от живи и родствени ресурси на този свят, към който сме свързани. Добрата новина е, че най-доброто за всички ни е най-доброто за всеки от нас.

Има много от нас, които трябва да се грижат за себе си, но ние всички трябва да внимаваме и за обединяващото здраве, което споделяме. Или, както се казва: E Pluribus, Unum .