Здравият, богат, мъдър случай за готвене

Вие сте това, което ядете. Това е проста фраза, която има много истина за нея. Голямото значение на начина на живот като превенция и лечение на здравословни проблеми чрез промени в ежедневните навици, включително избор на храна, е създадено в продължение на години, десетилетия и може би дори хилядолетия. В края на краищата, той дори се нарежда на видно място в ученията на Хипократ, който изтъкна: "Нека храната да бъде вашето лекарство и лекарството да бъде вашата храна".

Храните като лекарство започва с домашно готвене

Ако храната е лекарство, вашата кухня може да се счита за вашата аптека.

Откакто работата извън дома стана норма за повечето възрастни, готвенето стана все по-застрашено изкуство. Харесваме да го гледаме по телевизията, но все по-малко от нас наистина го правят. Като се имат предвид доказаните ползи от домашното готвене, това е твърде лошо.

Проучване, публикувано през юли 2016 г. в списание " PLOS Medicine", изследва медицинските резултати при около 100 000 души в продължение на 25 години. Изследователите установяват, че колкото по-висока е честотата на приготвените вкъщи хранения, толкова по-ниска е честотата на диабет тип 2, толкова по-ниска е скоростта на натрупване на тегло във времето. Несъмнено това се дължи в голяма степен на размера на ресторанта; калорични и в някои случаи липса на хранителни съставки; и техники за подготовка, предназначени за скорост, а не за здраве.

Има един стандартен списък от причини, поради които хората не са склонни да готвят, като един от тях е времето, което се изисква.

Все пак съм наясно с изследванията, които предполагат, че здравословно хранене, приготвено вкъщи, отнема средно около 10 минути повече от храна за бързо хранене, след като времето за пътуване е включено. Времето може и да е наистина фактор, влияещ за някои хора, но тази математика си заслужава пауза да разгледа.

Мощният ефект на начина на живот върху здравето ви

Независимо от цялото преместване и изглежда, ежедневно се борим за това коя диета е най-добра, реалността е, че основите на здравословното хранене - включително подготовката на собствените си ястия - са издържали изпитанието на времето; работа в култури по света; са силно подкрепяни от науката; и са подкрепени от глобален "кой кой" в областта на храненето, общественото здраве и свързаните с него дисциплини, включително моите колеги от Истинската здравна инициатива.

В задълбочено важна изследователска работа, публикувана в списанието на Американската медицинска асоциация през 1993 г., д-р. Уилям Фойдж и Дж. Майкъл Макгинис установиха, че 80% от преждевременните смъртни случаи всяка година в Съединените щати се дължат на лоша диета, както и на употребата на тютюн и липсата на физическа активност. Голяма част от проучванията отново потвърдиха същите тези открития и също така показаха, че честотата на хроничните заболявания и преждевременната смърт се понижава, когато тези начини на живот са правилни.

Най-новото допълнение към тази непреодолима част от доказателствата е изследването, което показва, че практиките за начин на живот силно влияят на генното изразяване и дори на дължината на нашите теломери (капачките в краищата на нашите хромозоми), които силно корелират с продължителността на живота.

Въпреки че може да изглежда, че ни се случва лошо здраве, изследванията показват, че промяната на този курс е много в наши ръце.

Изготвяне на добри решения за вашето семейство

Храненето добре включва възможността да намерите, да идентифицирате, да си позволите и да изберете здравословни храни на първо място. Голяма част от това зависи от умението.

Например, за да идентифицирате най-питателната зърнена закуска или сос от макаронени изделия, трябва да можете да интерпретирате списъците с съставки и панелите с факти за храненето.

Колегите ми и аз наричаме "грамотността на етикетите на храните" и предлагаме безплатна програма, която да помогне за придобиването му. Аз също съм главният изобретател на система за насочване на храненето, наречена NuVal, която можете да получите чрез абонаментна програма или, ако имате късмет, в супермаркет близо до вас.

Това е повече градска легенда, отколкото истината, че хранителните храни трябва да струват повече. Някои го правят, други не, както намерих в едно изследване, на което бях автор на сравнението на разходите за все по-малко хранителни хранителни избори в Съединените щати. Ако знаете как да интерпретирате етикетите на храните, можете да намерите рутинно високоефективни храни, които не струват допълнително - а понякога дори да ви спестят пари.

След като сте избрали тези по-добри продукти в магазина за хранителни стоки, още едно предизвикателство остава: превръщането им в храна, на която семейството ви ще се радва.

Заточване на вашите умения за готвене

Това отнема ноу-хау, разбира се, а липсата на експертиза за готвене може да се фиксира все по-често. Все повече и повече общности предлагат обучение за готвене за възрастни, както и програми за готвене за деца, които им помагат да разберат важността (и може би дори любовта към) за подготовката на собствените си ястия. Те варират според сайта (читалища, църкви, лагери), така че ще трябва да получите помощ от търсенето в интернет, за да разберете какво се случва във вашия квартал.

Съществуват и нови програми, които стартират през цялото време, които доставят съставки и рецепти директно до вашата врата, като Blue Apron и Hello Fresh. Също така има рецепти за всяко описание онлайн.

Мога да предложа някаква помощ директно от дома ми до твоя. Жена ми, Катрин, е страхотен готвач. Тя е французойка; храна; майка на нашите пет деца; доктор по неврология; и тя е омъжена за много взискателно хранене човек. Катрин е създала свободно достъпен уеб сайт за рецепти, пълен с учебни видеоклипове, показващи как да го направите в семейната кухня, наречена Cuisinicity.com. Помогни си сами. И както Катрин казва всяка вечер, когато седим да ядем: Bon appétit!

Нашето мото е, че можете да обичате храната, която ви обича отново, като насърчава вашето здраве и това на хората, които обичате най-много в света.

Времето добре прекарано

Имайте предвид, че настоящите прогнози на CDC показват, че докато децата ни растат, около един на двама ще имат диабет. За съжаление, ако имате две деца, може да има наистина добър, ако не и сигурен шанс, че поне една от тях ще завърши с тази диагноза. Сега помнете изследването на PLOS Medicine, което споменах по-рано: Това е самото нещо, което домашно приготвените ястия помогнаха да се предотвратят.

Преобладаването не само на диабет тип 2, но и на свързаните с начина на живот хронични заболявания като цяло е зашеметяващо високо в нашето общество. Знаем, че това е много по-високо, отколкото трябва, защото популациите от цял ​​свят, които имат здравословни културни норми, включително здравословна диета, имат средно повече години живот. Те имат много повече живот през тези години, като рядко получават някое от хроничните заболявания, които са толкова често срещани тук.

Има още нещо, което може да бъде факт, което често се пренебрегва: Време, прекарано в боледуване. Ако вие и вашето семейство не се храните добре, простият факт е, че повече от вас са способни да се разболеят. Това е, освен че е неприятно, отнема доста време от само себе си.

Това, което означава всичко това, е, че тези от нас, които не могат да намерят време за приготвяне на храна вкъщи, е по-вероятно да се нуждаят от време за посещения, договори с лекар и пътувания до аптеката. Когато тези нужди идват, в много случаи нашите опции са дошли и изчезнали.

Освен това има важни компромиси, както и с времето. Парите се изискват за посещения на лекари, а аптеката също плаща, когато вие или някое от вашите деца получи диабет тип 2. Една диета от "евтина" бърза храна значително увеличава риска от тези разходи надолу по линията. Това е почти класически случай на унция за превенция сега, или паунда за лечение по-късно.

Заключителна мисъл

Предизвикателствата, които правят готвенето част от рутинното ви семейство в името на здравето, приканват сравнението с богатството. Здравите и богатите са и желаните резултати, но сме склонни да ги третираме много различно. Когато става дума за пари, всички мислим за бъдещето. Опитваме се да спасим. Надяваме се да има нещо, което да предаде на нашите деца. Много може да се спечели, само като си помислим за здравето по същия начин - като нещо, което ценим, инвестираме, подхранваме и плащаме на онези, които обичаме.

Ако сте съгласни, че здравите и богатите са добри, то готвенето е мъдро. Вярно е, че има време, усилия и разходи, свързани с подготовката на храната, подготвена у дома, като рутинна част от обичайния ден на семейството ви. Но има много повече време, усилия, разходи и неудобства, свързани с подхлъзване на лошото здраве, което е много нормално в нашето общество, отчасти защото диетата ни е толкова лоша.

Да се ​​научиш да готвиш е относително скромна инвестиция. Възвръщаемостта, която предлага, е страхотна, за цял живот и нещо, което можете да споделите с онези, които обичате.