Захарно-мазнини мазнини: Какво да се вино за болест и лошото хранене?

Нашата мързелива фиксация при вземането на диетичен крадец

В случай, че сте в бързане, тук е най-долната линия в най-горната част: Здравословна диета е висока НИКОГА в добавена захар, нито наситени мазнини. Наистина ли.

Ние сме чували много шум за захарта в нашата диета, и честно казано, много от това е захарно покритие история. Също така сме чували много шум за мазнините в нашата диета, и повечето от тях са просто тромави.

Вярно е, че проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine през септември 2016 г., показва, че захарната индустрия финансира изследванията преди десетилетия в опит да укрепи репутацията на своя продукт. По-конкретно, в този важен документ ни се казва, че Фондацията за изследване на захарта финансира проучвания и изследователи в опит да прехвърли вината за сърдечни заболявания далеч от захар и върху наситени мазнини.

Това би било полезна информация, ако се доближихме до науката за храненето с нещо различно от тенденцията в третия закон на Нютон да замени всяко действие с еднаква и противоположна реакция, без значение колко глупави могат да бъдат и двете. Би било полезна информация, ако се доближим до диета само с малко здрав разум. За съжаление, този отговор не е нищо друго освен обикновено.

Един разумен отговор на това откровение за захарта и историята на изследванията със захаро-замръзнали вещества ще бъде загриженост за изследванията, финансирани от индустрията като цяло, и явните конфликти на интереси в частност.

Защита срещу такива нарушения, пропуски и стандарти може и трябва да бъде въведена за научноизследователската дейност в хранителната промишленост, както отдавна е била за фармацевтичната индустрия.

Друг разумен отговор би бил да си припомним, че истината за захарта не беше много успешно защитена от нас на първо място.

Просто се запитайте: Не знаехте ли вече миналата седмица и седмицата преди това, че прекомерното добавяне на захар във вашата диета (или диетата на вашето дете) не е точно за вас? Не сте ли получили тази бележка? Разбира се, че сте имали! Всеки има. Има известни съвети за ограничаване приема на захар в хранителните насоки за американците до връщане към първия такъв доклад през 1980 г.

Сега, може би не си помислихте да обвинявате сърдечно-съдовите заболявания директно върху захарта и може би това е мястото, където изследванията, финансирани от захар, са извършили злобата си. Но отново попитайте: Не знаехте ли, че излишната добавена захар е рисков фактор за затлъстяването и диабета ? И не знаете ли вече, че затлъстяването и диабетът са от своя страна рискови фактори за сърдечни заболявания? Отново съм сигурен, че отговорите наоколо са " да".

Осъзнаване на играта на вината

Истината, благодарение на доброто, е много по-голяма от всяко едно покривало, което всяка пристрастена група се опитва да хвърли над нея. И докато лъжите са склонни да се сблъскват с излагане на време и светлина, истината процъфтява и в двете. Така че 50-годишната злоба на Фондация за захарните изследвания има важни уроци за нас; но реалността е, знаехме, че излишната захар е лоша за нас въпреки това.

Що се отнася до хранителните мазнини, нашите объркани съображения за ролята му в диетата ни и здравето са склонни да идват в четири основни аромати.

Първо, често сме насърчени да мислим, че ако едно хранително вещество, обвинено за престъпления срещу здравето на човечеството, е виновно, всички останали трябва да бъдат оправдани. Това е просто глупаво. Нито деликатеси, нито понички ни направляват здравето. Няма нищо лошо в нашата диета.

Второ, най-категоричните препоръки за увеличаване приема на мазнини сега, често под формата на популярни диетични книги, не успяват да различат бебето от ваната. В много обширна литература, напълно независима от злобата в захарната индустрия, наситените мазнини от месо, преработеното месо, бързото хранене и преработените млечни продукти са много решително свързани с повече сърдечни заболявания и по-лоши резултати в здравеопазването.

Ненаситените мазнини от ядки, семена, зехтин, авокадо, морски дарове и дивеч са свързани с ползи за здравето . Идеята, че всички мазнини са създадени равни, е почти толкова глупаво, колкото идеята, че всички въглехидрати, от леща до близалки, са създадени равни.

Трето, ние сме поканени да повярваме, че намаляваме приема на хранителни мазнини през последния половин век и в резултат на това сме станали по-зле и по-болезнени. Реалността е, че никога не сме намалили приема на хранителни мазнини на първо място, а по-скоро смесили нашите проценти калории от мазнини чрез добавяне на още нискомаслена нездравословна храна. Да не губиш тегло или да намериш здраве с този подход, не трябва да изненадва никого.

И накрая, онези, които се противопоставят на ограниченията върху приема на мазнини в храните и сега твърде често използват това послание, за да продадат нещо, изглежда са пропуснали известието, че войната свърши. Насоките за хранене за 2015 г. за американците не препоръчват някакво специално ограничение на общата мастна тъкан, докато - много адекватно - все пак препоръчва ограничение на наситените мазнини.

Връщане към основите

Никога няма да станем здрави, но със сигурност ще замайваме да отидем в кръгове, ако всеки аргумент за вредата от захарта дойде с опит да освободи наситените мазнини или обратно. Реалността е, че на основата на науката, смисъл и глобален консенсус, диета, която е добра за здравето на хората и на планетата, е висока нито с добавена захар, нито с наситени мазнини. По-скоро, при всички изследователски методи, култури, популации и поколения, всички тези диети имат акцент върху минимално преработените или непреработени зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, боб, леща, ядки и семена и вода за задоволяване на жаждата.

Долната линия за здравословното хранене е, че действително се свежда до общата диета и храните, които го правят, а не заместват днешния изкупителен жертва за вчера.