Високият бегач - дали е истински или просто мит?

Могат ли състезателите наистина да се възползват от ендорфините по време на дълги разстояния?

Идеята, че изминаването на дълги разстояния може, за някои хора, да предизвика чувство на еуфория, което е подобно на високото, което предлагат някои психеделични, не е нова концепция. Височината на бегача не се случва във всеки бегач, всъщност това не се случва в повечето състезатели. Но за онези, които са го преживели, съобщените усещания са несъмнено: чувства на екстремния мир, плаващо усещане, еуфория, блаженство и дори променени състояния на съзнание и повишена толерантност към болката.

Досега тя оставаше мистериозна. Дали този феномен е истински страничен продукт на някакъв физиологичен процес, просто просто възприятието на спортиста или нещо подобно?

Ендорфини, свързани с "Високото"

Понятието за повишаване на нивата на ендорфина в мозъка като причина за "високия бегач" се говори от десетилетия, но доскоро нямаше начин да се измерват нивата на ендорфина в самия мозък. Това се промени през 2008 г., когато германски изследователи, водени от д-р Хенинг Бойкър, използваха позитронна емисионна томография или PET скенери, за да видят нивата на ендорфини в мозъка на бегачите преди и след дълги разстояния.

Измерване на ендорфини в мозъка на бегача

За това проучване десет бежанци са имали психологическо изследване и PET сканиране преди и след двучасово разстояние. След това изследователите сравняват изображенията от ПЕТ сканиране, за да определят кои участъци от мозъка имат най-много ендорфинова активност.

Също така поискаха от участниците да оценят настроението си, включително нивото на еуфория. Съобщените чувства на еуфория след това се сравняват с промените в нивата на ендорфина в определени области на мозъка.

Резултатите от това проучване показват следното:

  1. Ендорфините са произведени в мозъка по време на тренировка.
  1. Ендорфините, прикрепени към рецепторите в частите на мозъка, често се свързват с емоциите (лимбичната система и префронталните области).
  2. Количеството ендорфини, произведени в мозъка, съответства на степента на изменение на настроението, съобщено от бегача. Така че, тъй като бегач описва по-голяма еуфория и положителна промяна в настроението, повече ендорфини се наблюдават на PET-то си сканиране.

Това откритие предостави липсващите доказателства, които помогнаха да се разбере точно какво се случва в мозъка на спортистите, които съобщават за еуфория и изживявания извън тялото. Той също така отвори вратата за изучаване на разнообразие от мозъчни химикали, включително адреналин, серотонин, допамин и други, които също могат да допринесат за тези чувства на еуфория в упражненията. Това изследване започва да тече.

Бойкър и колегите му също изучават възприемането на болката при бегачите и не-състезателите, сравнявайки възприемането на болката с действителните мозъчни сканирания, за да търсят химическа активност, свързана с възприемането на болката и интензивността на упражненията.

Най-големите изследователи на мистерията все още не са разбрали защо някои участници по-често изпитват високи нива на тези "чувстващи се" мозъчни химикали в сравнение с други и колко време и колко трудно трябва спортистът да упражнява, за да активира производството на ендорфини.

Също така не е ясно защо участниците изглеждат много по-склонни да изпитат това високо от другите атлети. Разбира се, велосипедистите и плувците стават високо, но това е много по-рядко срещано, отколкото при бегачите.

източник

Boecker, H., Sprenger, T., Spilker, ME, Henriksen, G., Koppenhoefer, M., Wagner, KJ, Valet, M., Berthele, A., Tolle, TR (2008). Високото поведение на бегача: Опиоиднергичните механизми в човешкия мозък. Мозъчен кортекс DOI: 10.1093 / cercor / bhn013