LDL холестерол на диета с ниско съдържание на въглехидрати

Три причини да не се притеснявате за вашия LDL

Въпреки че много показатели за здравето обикновено се подобряват при диета с ниско съдържание на въглехидрати ( триглицериди , HDL холестерол, кръвна захар, кръвно налягане, съотношение талия / шийка и т.н.), въздействието на нисковъглехидратното хранене върху LDL холестерола е по-променливо. хората, които имат намаление, а други - увеличение. Някои хора се разтревожат, ако видят това увеличение, докато техните лекари достигат до рецепта на статин.

Но има поне три причини да си поемете дълбоко дъх, преди да предприемете по-нататъшни действия.

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е восъчно вещество, свързано с мазнини. Въпреки че LDL холестеролът често се нарича "лош", мисля, че е важно да разберем, че холестеролът, сам по себе си, изобщо не е зле - всъщност е необходимо телата ни да се движат. Не е преувеличено случаят да кажем, че ще умрем без холестерол. Холестеролът е част от нашите клетъчни мембрани и миелиновата обвивка, която изолира нашата нервна система. Той се използва и при вземането на много от нашите хормони (като естроген и тестостерон), витамин D, вещества, които са жизненоважни за храносмилането и много други. Органите ни произвеждат холестерол - в зависимост от хранителните ни навици, навсякъде от 80-100% от холестерола в тялото ни се прави "вътрешно".

Какво е LDL холестерол и какво е толкова лошо за него?

Обичайно е да се говори за различни "видове холестерол", но това не е технически коректно.

Всички молекули на холестерола са същите; това е просто, че те са опаковани по различни начини, за да бъдат транспортирани през кръвта ни. "Транспортната структура" се нарича липопротеин. HDL е кратък за "липопротеин с висока плътност" и понякога се нарича "добър холестерол". LDL е кратък за "липопротеините с ниска плътност" и често се нарича "лош холестерол".

(Има една трета, наречена VLDL за "липопротеин с много ниска плътност", който може да се нарече "най-лошия холестерол", но има много по-малко от него.) LDL е най-тясно свързана със сърдечни заболявания, в артериите.

Но изчакайте, има още! HDL и LDL се разделят по-нататък на различни типове и се откриват повече за различните "категории в категориите" липопротеини. В случая на LDL, най-голямата разлика в типовете е размерът и плътността на частиците на LDL. Много хора са посочили, че общият брой на LDL не е толкова голям за прогнозиране кой ще продължи да получава сърдечни заболявания, но откриването на моделите на размера на частиците е дало на лекарите много повече информация за това колко опасно е LDL на даден човек е. Но повече за това в # 2 по-долу - първо искам накратко да спомена:

1. Повишаването на LDL често е временно

Има доста проучвания, които проследяват нивото на LDL при диета с ниско съдържание на въглехидрати. В някои от тях има тенденция някои хора да имат повишена LDL на 3-4 месечна оценка, но на 6 или 8 месеца, те са склонни да се върнат надолу. Чух много истории по тези линии и от нискотарифните. Така че изглежда разумно да пазите ръката си от бутона за паника в ранните месеци на програма за хранене с ниски въглехидрати.

(Доколкото знам, причината за това явление е неизвестна, но се предполага, че разтвореният холестерол в мастните клетки може да бъде освободен в кръвния поток по време на загуба на тегло и може да бъде особено значим през първите няколко месеца, когато загуба на тегло е най-бързо.)

2. Образците на размера на частиците обикновено се подобряват при диета с ниско съдържание на въглехидрати

Защо ни е грижа за размера на частиците от LDL? Оказва се, че когато имате по-малки, гъсти LDL частици (наречен модел Б), това е много по-предсказващо за коронарната артериална болест, отколкото когато частиците са големи и по-малко плътни (образец А).

Във всяко проучване съм наясно, че погледнахме размера на частиците на LDL, когато хората преминават към диета с ниско съдържание на въглехидрати, моделите се променят в благоприятна посока.

Защо по-големите частици са по-безопасни? Чух интересна илюстрация на автора д-р Марк Хюстън (чуйте интервюто тук - от 25 август 2012 г. се появи шоу "Попитай д-р Даун"). Той обясни, че вместо общата идея за холестерол, която просто се изгражда от вътрешната страна на артерията, тя всъщност започва в слоя на артерията под епитела (който е като "кожата" на артерията), когато има увреждане и възпаление в епитела.

Човешките холестероли (или по-точно липопротеинови) частици от кръвта след това се поставят в този суб-епителен слой и се натрупват от там, за да се образува плаката. Докато расте, плаката започва да блокира артерията. При обяснението на ефекта от размера на частиците д-р Хюстън предостави тази илюстрация: Представете си мрежата на тенис корта. Тенис топката няма да мине през тази мрежа, но ако хвърлите куп топки за голф в тази мрежа, някои от тях ще преминат. Това дава груба представа за мисълта защо малките, плътни LDL частици са по-опасни от големите, "по-пухкави" частици - по-малките, по-тежки са по-подходящи да се настанят в увредената зона на артерията. (Д-р Хюстън също така казва, че броят на LDL частиците също може да бъде важен.)

Няма да разберете за LDL частиците при стандартен тест за холестерол. Вашият лекар ще трябва да поръча специален тест. Това са двете най-често срещани:

3. LDL обикновено не се измерва директно, което може да бъде проблематично

Оказва се, че е трудно да се измерва директно LDL, така че лабораториите обикновено използват формула, за да изчислят LDL от други мерки на кръвната липид. Нарича се уравнението Friedewald и това е: LDL = общ холестерол - HDL - (триглицериди / 5). За повечето хора тази формула е доста точна, въпреки че математически наклоненият ще осъзнае, че един от начините да "подобрите" резултата от LDL би бил просто да повишите триглицеридите си, като например ядете куп захар. (Не е добра идея! Това е просто да се отбележи потенциален проблем.) Сега е известно, че когато триглицеридите са много високи (над 400 mg / dL) уравнението не дава точни резултати. Но има и нарастващо подозрение, че когато триглицеридите са необичайно ниски (под 100), LDL може да бъде надценен, като се използва тази формула. Има няколко изследвания за това, както и доклади от лекари, които използват въглехидрати ограничение като част от тяхното лечение за затлъстяване и диабет. Хората с диета с ниско съдържание на въглехидрати, които следват диетата, почти винаги намират, че техните триглицериди спадат под 100 (най-малко един лекар, д-р Мери Върнън, използва триглицериди като един от признаците, за да й каже дали пациентът се храни ). Така че, ако триглицеридите са ниски и LDL е висок, би било добре да поискате тест, който измерва директно LDL, вместо да използва формулата Friedewald.

Една от изследваните групи (Ahmadi et al) е разработила алтернативно уравнение, често наричано иранско уравнение. Въпреки че е важно да се разбере, че това уравнение не е широко прието в американската медицинска общност, може да бъде интересно да се сравнят вашите LDL-извлечени от различните уравнения.

Интересното е, че имащи триглицериди под 100 също се свързва с размера на частиците на образец LDL (по-здравословен модел). Така че, ако следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати и имате ниски триглицериди, има две причини да не се тревожите толкова много за LDL холестерола, поне докато не получите допълнителни тестове.

Източници:

Ahmadi, et al. Въздействието на ниския серумен триглицерид върху оценката на LDL-холестерола. Архиви на иранската медицина. 2008 май, 11 (3): 318-21.

Остин, Масачузетс. Триглицерид, малък, плътен липопротеин с ниска плътност и атерогенния липопротеинов фенотип. Curr Atheroscler Rep 2000 май, 2 (3): 200-7.

Krauss, Ronald, et al. Отделни ефекти на намален прием на въглехидрати и загуба на тегло при атерогенна дислипидемия. American Journal of Clinical Nutrition 2006 Май; 83 (5): 1025-31.

Lamarche, et al. Малкият, плътен LDL фенотип и рискът от коронарна болест на сърцето: епидемиология, патофизиология и терапевтични аспекти. Диабет Метаб. 1999 Sep; 25 (3): 199-211.

Лемански, Пол Е. "Отвъд тестването на рутинния холестерол: Ролята на оценката на размера на частиците на LDL." CDPHP медицински пратеник. Май 2004 г. Център за профилактика и сърдечно-съдова болест. 14 септември 2008 г.

Shai et. Ал. Отслабване с ниско въглехидратна, средиземноморска или нискомаслена диета. New England Journal of Medicine 2008; 359: 229-241

Трети доклад на експертната група по откриване, оценка и лечение на високо кръвно холестерол при възрастни (PDF), юли 2004 г., Национален институт на здравеопазването: Националното сърце, белодробен и кръвен институт.

Toft-Peterson, et al. Малки плътни LDL частици - предсказващи заболявания на коронарната артерия, оценени чрез инвазивни и CT-базирани техники: проучване на случаите. Липидите в здравеопазването и болестите 2011, 10:21.

Wang et. Ал. Ниските нива на триглицеридите оказват влияние върху изчисляването на стойностите на холестерола с ниска плътност на липопротеините. Arch Pathol Lab Med 2001. 25: 404-5