Откъде идва баланса?

Как вашето тяло не пада?

Способността да стоиш и да ходиш изправено на два крака изисква голямо равновесие. Този баланс изисква координацията на много системи в тялото. Тези системи работят заедно, за да поддържат тялото изправено и да помагат да се предотврати падането. Има три основни системи, които помагат за контролиране на баланса в човешкото тяло.

  1. Визуална система. Визуалната система ви дава представа къде са нещата в обкръжението ви. Той също така предоставя информация за това къде сте във връзка с вашата среда. Понякога балансът може да се повлияе от намалената зрителна острота. Визуалната система работи в тясно сътрудничество с вашата вестибуларна система, за да поддържа баланса.
  1. Вестибуларна система. Има специални структури във вътрешното ухо, които ви помагат да осигурите на мозъка си информация за позицията на главата ви и силите, които действат на главата ви. Тези структури действат като нива; те се пълнят с течност и когато течността се движи към едната или другата страна, се стимулират нервите и сигналът се обработва от мозъка. Вестибуларната система е отговорна за поддържането на правилната позиция на главата и тя работи в тясно сътрудничество с визуалната система, за да координира движението на главата и очите.
  2. Система на собственост. Има специализирани клетки в мускулите, ставите и сухожилията, които помагат да се следи позицията на тялото ви. Те също така предоставят информация за това колко стрес или сила има върху мускулите или ставите. Тази система помага да се каже на мозъка какъв вид повърхност стоиш или седиш. Той също така позволява на мозъка да разбере в каква позиция е тялото ви.

Нараняването на една или повече от тези системи може да доведе до загуба на равновесие и повишен риск от падане, а стареенето може също така да доведе до по-ефикасно функциониране на тези три системи.

Мускулно-скелетната система и нервната система също играят важна роля за поддържането на равновесие. Често увреждането на тези системи може да повлияе на способността ви да стоите или да ходите нормално.

Обичайните увреждания включват:

Кой е изложен на опасност от падане?

Докато всеки може да загуби баланса си и да падне, някои хора са с по-голям риск от загуба на равновесие и падане. Те включват:

  1. По-стари възрастни. По-възрастните хора обикновено изпитват загуба на равновесие и са изложени на по-голям риск от падане. Това се дължи на промени в мускулната сила, загуба на гъвкавост и намалено време за реакция, което може да възникне при стареене. Също така, зрението може да се влоши с остаряването, а това намалено зрение може да доведе до падане. С напредването на възрастта вашата поза може да се промени. Когато това се случи, вашият център на тежестта може да се промени, което може да доведе до промени в ходенето и да увеличи риска от падане.
  2. Тези с лошо виждане. Когато зрителната острота се понижи, информацията за това, къде са нещата в околната среда, може да бъде нарушена и това може да доведе до намаляване на баланса.
  3. Тези с увреждане на долните крайници. Нараняването на крака или краката може да доведе до отслабване на мускулите или понижаване на промоцията. Слабостта на краката може да промени походката ви или начина, по който ходите. Това може да доведе до загуба на баланс и падане.
  4. Тези с история на падане. Може да изглежда очевидно, но хората, които са паднали в миналото, са изложени на по-голям риск от падане в бъдеще.

Балансът може да бъде подобрен

Системите, които помагат за контролиране на баланса, могат да бъдат укрепени, за да се подобри балансът и да се намалят паданията. Упражненията могат да се извършат, за да се укрепи мускулите, а упражненията за конкретно равновесие могат да помогнат за подобряване на времето за реакция, за да се сведе до минимум падането.

Извършването на малки промени във вашия дом може да помогне за подобряване на безопасността и предотвратяване на падания. Нараняванията на вестибуларната система могат да причинят замайване или световъртеж и това може да има дълбок ефект върху баланса. Заедно с Вашия лекар, вашият физиотерапевт може да ви помогне да определите причината за виене на свят и да предложите стратегии, които да помогнат за намаляване на симптомите и подобряване на баланса.

Важно е да се консултирате с вашия физиотерапевт, за да сте сигурни, че тренировката по баланса е безопасна за вас. Също така, той или тя ще може да ви каже кои системи са най-засегнати или отслабени, което може да помогне за фокусирането на упражненията върху системите, които най-много се нуждаят от тях. Можете да извършите оценка на походката, за да анализирате начина, по който ходите и да определите дали имате нужда от помощ при ходене. Физиотерапевтът може също така да ви помогне да изберете устройство като бастун или ходило, за да помогнете за ходене и баланс.

Балансът е сложна координация на много системи в организма. Чрез разбирането кои системи са засегнати, можете да се включите в стратегии за поддържане на подходящ баланс и минимизиране на риска от падане.

> Източници:

> Арантес, Паула ММ; Диас, д-р Джоа Маркос; Fonseca, Fernanda F. PT; Oliveira, Adriana MB PT; Oliveira, Marina C. PT; Pereira, Leani SM Ph.D .; Диас, Rosângela C. Ph.D. Ефект на програма, базирана на балансирани упражнения върху подтискане, функционална мобилност, страх от падане и попадане в по-възрастните жени на префрала: рандомизирано клинично изпитване. Теми Грейт Рехаб. 31 (2); 2015: 113-120.

> O'Sullivan, SB (1994). Физическа рехабилитация: оценка и лечение. Филаделфия: ФА Дейвис Компания.