Сулфитите подобряват вкуса и поддържат пресни храни

Повечето от опаковани храни, които ядем, се нуждаят от някакъв вид хранителни добавки, за да предпазят храните от разваляне или да подобрят аромата или външния вид. Сулфитите са хранителни добавки на основата на сяра, които подобряват вкуса и запазват свежестта.

Ще ги видите в списъка на етикета на храните като:

Сулфитите са полезни като хранителни консерванти, защото забавят бактериалния растеж на храните. Те също така подобряват качеството и структурата на хлебното тесто и предотвратяват окисляването или омазняването на нарязани зеленчуци и плодове. Сулфитите също така помагат да се развиват черни петна върху скариди и омари.

Чувствителността на сулфита може да бъде сериозна

Сулфитите не са проблем за повечето хора. Въпреки това, Американската администрация по храните и лекарствата изчислява, че около един процент от американското население са чувствителни към сулфити. Според FDA също пет процента от хората, които имат астма, са алергични към сулфити.

Усещането за сулфит може да започне по всяко време в живота на човека и реакциите могат да бъдат леки, като обрив или уртикария, или достатъчно тежки, за да предизвикат астматична атака. Няма лечение за блокиране на сулфитните алергии, а тежките реакции могат да изискват употребата на епинефрин, алергични лекарства или инхалатори за астма, за да се намалят симптомите.

Тъй като сулфитите могат да бъдат животозастрашаващи за тези хора, които имат сулфитна чувствителност, FDA забранява тяхното използване върху храни, които обикновено се консумират сурово. Те често се използват в преработените храни и трябва да бъдат отбелязани на етикета на храните.

Избягване на сулфити

Сулфитите се намират във вино, бутилиран лимон или лимонов сок, сушени кайсии, меласа, гроздов сок и кисело зеле.

Преработени храни като предварително направени сосове и сосове, консервирани зеленчуци, подправки, замразени скариди, дехидратирани картофи, киселинни храни, картофен чипс, конфитюри и смеси от смеси могат да ги имат. Сулфитите също се срещат естествено в някои храни, като например бира, вино, плодови и зеленчукови сокове. Свежите плодове и зеленчуци, които са предназначени за консумация, не трябва да съдържат сулфити.

Експертите все още не са сигурни колко сулфит е достатъчно, за да предизвика реакция или дори какви механизми предизвикват реакциите. Реакциите и алергичните симптоми могат да започнат след консумиране на храни, които съдържат сулфити или е възможно да дишат дим, който произлиза от тези храни.

Ако мислите, че може да имате сулфитна чувствителност, моля, обърнете се към вашия доставчик на здравни услуги. Той или тя може да ви помогне да определите дали трябва да избягвате сулфити.

Източници:

Университета на Небраска - Програма за изследвания и ресурсни ресурси в областта на хранителната алергия в Линкълн. "Сулфити - САЩ". Достъп до 20 март 2016 г. https://farrp.unl.edu/sulfites-usa.

Администрация по храните и лекарствата в САЩ. "CFR - Кодекс на Федералния регламент Дял 21." Достъп до 20 март 2016 г. https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=130.9.