Избор на пробиотици без глутен

Тези шест марки са безопасни за тези с целиакия и чувствителността към глутен

Ако имате проблеми с храносмилането, не би било необичайно да се обърнете към помощни вещества като пробиотици, рекламирани като помощни средства за нормализиране на храносмилането.

И така, не е изненадващо, че много хора с чувствителност към целиакия или не-целулиатен глутен търсят пробиотици, които не съдържат глутен, за да увеличат техните евентуално нефункциониращи храносмилателни системи, въпреки че изследванията за ползотворните ефекти на пробиотиците са слаби при заболявания на цьолиакия и липсват напълно чувствителност към глутен ,

Въпреки това, ако имате интерес да ги изпробвате, трябва внимателно да пазарувате: не всички пробиотици са без глутен (макар и повечето) и може да съдържат млечни продукти (проблем, ако сте също чувствителни към откритата лактоза и / или казеин в млечните продукти).

Избор на висококачествен пробиотик

Най-общо казано, най-добрите пробиотици имат няколко характеристики.

Трябва да търсите продукти, които имат голям брой CFU или колонии, образуващи единици - толкова по-високо, толкова по-добре (повечето от най-добрите имат числа в десетките милиарди). Освен това проверете сроковете за производство и изтичане, тъй като пробиотиците започват да губят своята сила, когато напуснат фабриката, а вие не искате стара партида, тъй като тя може да бъде значително по-слаба.

Някои пробиотици трябва да се съхраняват в хладилник, докато други са "стабилни при съхранение", нещо, което бихте искали да обмислите, ако пътувате често (и не искате да се охлаждате само за вашите пробиотици).

Някои пробиотични формули съдържат и пребиотици, които са форми на въглехидрати, за които се предполага, че помагат да се хранят пробиотичните микроорганизми.

Единственото проучване, проведено върху пробиотици при целулиа, включва щам Bifidobacterium infantis , който е включен в много различни пробиотични формули.

Други често срещани щамове включват Lactobacillus acidophilus (който може да съдържа млечни продукти, тъй като е щам, смилащ млечни продукти) и Bifidobacterium bifidum . Някои натуропатични лекари препоръчват да се търси висококачествен пробиотик, който комбинира множество пробиотични щамове.

Кои пробиотици без глутен са налични?

Ето списък на пробиотични продукти, които се считат за безглутенови от техните производители. Това не е изчерпателен списък, тъй като на пазара съществуват буквално десетки различни пробиотични продукти, но то трябва да ви даде начална точка при търсенето на пробиотици без глутен.

Достъпни безглутенови пробиотици, по азбучен ред:

Слово от

Очевидно е, че това е само малка извадка от пробиотиците, налични в местния магазин за здравословни храни или онлайн - тези продукти са направили списъка, защото в много случаи са безопасни за глутен (и без други алергени) репутация в алтернативната здравна общност.

При вземането на пробиотици някои хора се придържат към един продукт, докато други се кълнат в ротационни марки и микроби, като идеята е да се изгради разнообразна популация от чревна микрофлора. Но в крайна сметка ще трябва да решите - в консултация с Вашия лекар - какъв тип и комбинация от пробиотици може да работи най-добре за вашата специфична здравна ситуация.

> Източник:

> deSouza Moraes LF et al. Чревна микрофлора и пробиотици при целулиа. Клинични микробиологични прегледи. 2014 Jul; 27 (3): 482-9 .