Колоездене далеч от хронична болка

В Болка? Няма проблем! Една умерена до енергична тренировка може да ви помогне да се почувствате по-добре

Носете ме с мен, защото това, което може да изглежда като ТМИ, ще има смисъл достатъчно скоро: аз съм склонен да мигрирам и проблеми със синусите, жалко двойно ухапване, тъй като живея във Вашингтон, район, който има чести промени в барометричните натиск (често срещано задействане на епизодите на мигрена). През последните години установих, че когато имам леко суичене на главоболие сутрин, често се чувствам много по-добре след закрита колоездачна класа, без да се налага да вземам болкоуспокояващи медикаменти.

Смятах, че това е само личен странник - макар и добър! - Докато се натъкнах на някои научни изследвания, които предполагаха, че закритото колоездене наистина може да помогне на страдащите от мигрена и на други, които страдат от различни форми на хронична болка.

На фронта на главоболието проучване от Центъра за главоболие в Гьотеборг, Швеция, проведено през 2009 г., установи, че когато хората с мигрена изпълняват тренировъчна програма, базирана на велосипедизъм на закрито три пъти седмично, аеробният им фитнес се увеличава и статусът им на мигрена (включително честотата на мигренозните атаки, интензивността на симптомите и тяхното използване на лекарства) се подобри значително. През 2011 г. същите изследователи установиха, че тренировката за 40 минути три пъти седмично е довела до по-голямо намаляване на мигренозните атаки, отколкото да се направи превантивен антиконвулсант след три месеца. Това може да се дължи на факта, че сърдечно-съдовите упражнения "могат да активират множество механизми за модулиране на болката, ако не и основните механизми, които инициират атаката", се казва в статията от 2013 г. в списанието Мигрена .

Но това също може да се дължи на факта, че аеробното упражнение като колоездене на закрито предизвиква освобождаването на ендорфини, естествените болкоуспокояващи на тялото.

Истината е, че болкоуспокояващите ефекти на закрито колоездене не са изключително за мигрена. Тази форма на упражнения също може да облекчи болката и да подобри движението сред хората с остеоартрит (ОА) на коляното.

Всъщност, едно проучване от Северна Илинойския университет от 2012 г. установи, че когато хората с коляно ОА са направили стационарни тренировки за велосипеди в продължение на 12 седмици, темпът им на ходене се е подобрил значително и техните резултати по различни мерки за болка спадат значително.

Междувременно, колоезденето на закрито може да улесни други форми на болка между слабините и брадичката. Проучване от 2013 г. от Университета на Западния Сидни в Австралия установи, че след като хората с хронична неспецифична болка в гърба са направили осем седмици тренировки за колоездене на стационарен велосипед, болката им е намаляла значително (макар и не толкова, колкото подобна група, Пилатес багажни упражнения); от шестмесечната марка обаче хората в двете групи са получили подобни подобрения.

Нещо повече, едно проучване от Дания от 2010 г. установи, че когато хората с болка в областта на врата и мускулите, свързани с работата, извършиха 20 минути умерено интензивно колоездене в изправено положение с облекчени рамене, постигнаха по-голяма оксигенация на шийните и раменните мускули; това е важно, защото може да обясни защо релаксацията с раменете ви е отпуснато (което трябва да направите така, че като част от правилната циклична форма на закрито ) води до понижена болка в областта на врата и рамената.

Долната линия: Ако страдате от някаква форма на хронична болка, струва си да опитате вътрешно колоездене - или в групов клас, или като соло тренировка - разбира се, че имате зелена светлина от Вашия лекар. Но е важно да запомните, че всяко тяло е различно: Така че докато умерените до енергични упражнения, като закрито колоездене, могат да окажат ефект на облекчаване на болката за някои хора, това би могло да влоши болката на други хора. Ето защо е важно да тествате внимателно водите. Когато пътувате, полагайте усилия да успокоите ума си и да слушате тялото си и да се движите по време на тренировката; дишайте гладко и останете достатъчно хидратирани.

Доверете се на начина, по който се чувствате, докато пътувате с велосипед, защото вие сте най-добрият оценител дали вашата тренировка облекчава или утежнява болката.