Възстановяване на основите на модерното хранене

Истинската инициатива за здравеопазване поставя рекорда направо върху неправилно представените изследвания

Ancel Keys беше един от най-известните, влиятелни и най-важни учени в областта на храненето от последния половин век. Той беше сред първите, ако не и първият, да признае нещо, което всички приемаме за даденост сега: Сърдечните заболявания не са неизбежна последица от застаряването и могат да бъдат засегнати и потенциално предотвратени от диетата и начина на живот.

Ключовете провеждат важни изследвания, предимно като член на факултета в университета в Минесота, в продължение на много десетилетия и са били активно професионално до неотдавна преди смъртта му на 100 години през 2004 г. Той има редица известни постижения, изобретение на "K-ration", преносими ястия с адекватно хранене за разгърнати военни, наречени за него; и първото официално признаване на " средиземноморска диета ". Онези, които са в храненето или, например, в областта на медицината, вероятно също са чували за уравнението "Keys-Hegsted", използвано рутинно за оценка на ефекта на различните мазнини в диетата на нивата на холестерола в кръвта.

Изследване на седемте държави

Най-известната и потенциално най-важна работа на Ключовете обаче беше проучването на седемте държави. Започнал през 50-те години на миналия век, това е опит да се изследват вариациите в диетата между отделните страни и населението и да се определят ефектите върху сърдечните заболявания.

Проучването се е припокрило значително със сравнително известното проучване на Framingham Heart.

Изследването "Фрамингам" ни научи, че нивата на холестерола в кръвта прогнозират риска от сърдечни заболявания, още едно нещо, което обикновено приемаме за даденост днес, но което, разбира се, трябва да разбере на първо място. Изследването "Седемте страни" ни научи, че нивата на холестерола в кръвта и риска от сърдечни заболявания варират от своя страна с приема на наситени мазнини от месо, преработено месо и млечни продукти.

Колкото по-голям е приемът на наситени мазнини в диетата, толкова по-високи са стойностите на сърдечните заболявания и преждевременната смърт от нея.

Преди десетилетия работата на Кейс и колегите му по целия свят беше удостоена и уважавана. Ключовете бяха, разбира се, всеки, който мисли, че е смел, иновативен и на обществено изложение. Но той до голяма степен се празнува от връстниците по света и от обществеността като един от основните пионери в разбирането ни за храненето, сърдечните заболявания и съвременната епидемиология. Вероятно подписването на доказателства за това, освен за списание TIME, обхваща развитието на широкообхватна интервенция в Северна Карелия, Финландия, ръководена главно от работата и констатациите на Ключовете.

Фокусирайки се върху намаляването на наситените мазнини и натрий в храната и върху намаляването на тютюнопушенето сред населението с изключително високи нива на сърдечно-съдови заболявания, Проектът "Северна Карелия" намали тези нива на сърдечно-съдови заболявания с над 80% и добави средно около 10 години Средна продължителност.

Вероятно това е най-голямата демонстрация, която имаме за мощта на начина на живот като лекарство на ниво население.

Изкривяване на фактите

Този разказ се е променил през годините, довели до смъртта на Кийс и оттогава.

В Съединените щати, за разлика от Северна Карелия, Финландия, констатациите на Кейс и колегите не доведоха до промяна на популацията до по-малко месо и сирене, повече зърна и листни зеленчуци. По-скоро, цял набор от храни с ниско съдържание на мазнини се оказаха като идеята, че хранителните мазнини, които трябва да бъдат намалени, се задържат на едро.

Нито нискомаслените боклуци, нито намаляването на всички разновидности на хранителни мазнини съответстват на констатациите или препоръките на Кейс, който беше по-специално застъпник на средиземноморска диета за здравословни цели храни с високо съдържание на ненаситени мазнини. Въпреки това, неговите злодеи привързаха вината за различните бомбардировки на "ниско съдържание на мазнини" ядат върху него.

Тъй като Кейс вече не беше наоколо, за да се защити, обвиненията най-често не реагираха.

Съвсем наскоро няколко специфични твърдения за работата, методите и констатациите на Ключовете и в частност Проучването на седемте страни се превърнаха в изтъкнати теми в най-продаваните книги и интернет коментари. Специалните твърдения са, че страните са включени в проучването избирателно, в опит да докажат конкретното убеждение за диетата, които Ключовете вече са имали; че данните от проучването са представени избирателно и по предубеден начин в публикациите; че имаше повече от седем държави в проучването на седемте държави; и че ефектите от захарта върху риска от сърдечни заболявания бяха пренебрегнати или дори активно скрити.

Имаше време, когато изразяването на подобни мнения за обществеността изискваше някакъв редакционен филтър. В съвременната епоха на блогосферата обаче това вече не е така. Всеки, който има мнение и достъп до Интернет, може да излъчи своето мнение на подобни получатели, които са склонни да го повторят в социалните медии. Както отбелязва зловещо Владимир Ленин: "лъжата, която често е достатъчно, става истината." Това изглежда е така за нашата съвременна политика и със сигурност е вярно в съвременното хранене.

Това е важно за всички нас. Аргументите, че ключовите данни се използват рутинно, за да помогнат да се допусне, че сме се объркали с наситени мазнини по цял ден и може и дори може би трябва да яде повече месо, масло и сирене без безнаказаност. Преобладаващият случай, който е в основата на многобройни видни професии в областта на храненето, изглежда е това: работата на Ключовете и изследването на седемте страни са част от основата на съвременното хранене и че основата е недостатъчна; следователно, всичко, построено върху тази основа, също е недостатъчно.

Това наистина би било съществена проверка на действителността, ако е вярно. Това обаче не е така.

Истинската здравна инициатива "Бяла книга"

Загрижени, че работата на Кейс и колегите се представя погрешно, Истинската здравна инициатива - организация с нестопанска цел, която основах, която представлява глобално събрание от експерти и влиятели в медицината на бита и свързаните с нея дисциплини - възложи пълна бяла книга по въпроса, получаване на подробности не от често многократно футбол, но от оригинални документи, които се връщат до 60 години; и от запитвания до водещите изследователи на Keys по света, които бяха там по онова време.

Резултатът е достъпен за всички, за да се види . Отбележете директно на хартията подробностите, но накратко: Страните не са се записали избирателно или по предубеден начин; данните не бяха представени избирателно или по предубеден начин; захарта не беше пренебрегвана и ролята й в сърдечните заболявания беше съобщена точно в съответствие с данните; и имаше точно седем държави в проучването на седемте държави. С други думи, всяко популярно твърдение за Ключовете и изследването е очевидно невярно.

Имаме изобилни доказателства, напълно независими от Keys, че диетите с високо съдържание на наситени мазнини, преработено месо, млечни продукти, пържени храни, бързо хранене - са свързани с високи нива на хронични заболявания и преждевременна смърт. Също така имаме доказателства, че диети с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и добавена захар имат сходни задължения. Диетата на главно цели, здравословни храни, предимно растения, с ниско съдържание на наситени мазнини, като средиземноморската диета, предпочитана от Ключовете, са реално свързани с обратното: дълголетие, жизненост и избягване на хронични заболявания.

Ние знаем това от източници, които не са свързани с работата на Ancel Keys, но ние го знаем първоначално от основната работа на Keys и колегите му. Многобройните популярни претенции за недостатъци в тази фондация са сами по себе си неверни. Тази фондация е здрава и бялата книга, насочена единствено към разкриването на исторически документираната истина, служи за възстановяване на нейната цялост.