Трябва ли да се възобновява болката преди или по време на маратон?

Маратонските бегачи и ходещите често искат да вземат болкоуспокояващи преди или по време на маратон. Може да се събудите на сутрешна раса с главоболие, мускулни болки или болка от артрит. Или може да искате да вземете лекарство, когато започнете да усещате болка по време на маратона или защото мислите, че ще предотврати болката след като приключите. Кои болкоуспокояващи са най-безопасните, или трябва да избягвате приемането на някоя от тях?

Най-добре е да се избягват болкоуспокояващи преди и по време на маратона

За съжаление болкоуспокояващите могат да причинят проблеми по време на маратона. Изследване на почти 4000 състезатели по маратон открива още пет пъти по-неблагоприятни ефекти по време на състезанието сред тези, които са взели болкоуспокоители преди състезанието. Най-честият проблем е гастроинтестиналното разстройство. Експертният лекарски кабинет в Колежа по маратонските директори също препоръчва да се избягват болкоуспокояващи преди и по време на маратон.

Ако редовно приемате болкоуспокояващи за дадено заболяване, обсъдете с тях по време на дълги тренировки и разходки и при маратонни условия с Вашия лекар. Тя може да има съвети как и кога да ги използва.

Проблеми с НСПВС

Най-често използваните нестероидни противовъзпалителни лекарства са ибупрофен (Advil) и напроксен натрий (Aleve). Те имат два ефекта: облекчаване на болката и предотвратяване на възпаление. Те могат да причинят гадене и да намалят бъбречната перфузия.

В проучването за маратон, пет състезатели, които приемат ибупрофен съобщават, че са били хоспитализирани с временна бъбречна недостатъчност.

Ако планирате да използвате тези лекарства преди или по време на маратона, трябва да ги използвате на най-дългите ви тренировки или разходки, за да видите дали те могат да ги толерират и дали те имат лоши ефекти върху вас.

Въпреки че може да нямате обикновено проблеми с НСПВС, вие поставяте тялото си в екстремни условия за 26,2 мили и може да имате неочаквана реакция.

Проблеми с ацетаминофен (тиленол)

Ацетаминофенът има два ефекта: облекчаване на болката и намаляване на температурата. То може да е токсично за черния дроб при прегряване и оксидативен стрес, както когато бягате или вървите по време на маратон, което го прави особено полезно, когато се стремите да се отдалечите на дълги мили. Някои хора получават гадене от ацетаминофен, което вече е често срещано оплакване от маратонерите.

Вашият черен дроб отнема по-голямата част от работата по разграждането на ацетаминофен, а разликата между терапевтичната доза и токсичната доза е по-тесен, отколкото при НСПВС. Ако загубите следите от това колко много поемате, можете да повредите черния дроб постоянно и свръхдозата не може да се лекува.

Проблеми с аспирина

Аспиринът има два ефекта: облекчаване на болката и намаляване на температурата. Той също така възпрепятства способността на кръвта да се съсирва ефективно при повечето хора. Това може да доведе до кървене повече, ако имате нараняване, а експертите подозират, че имате повече микрокръвни и разрушени капиляри от 26,2 мили от удара на краката и краката си по време на маратон.

Много хора изпитват гадене и дори стомашно кървене от аспирин. В голямото проучване по маратон, четири състезатели, които приемат аспирин, съобщават, че са хоспитализирани с кървене и двама със сърдечни инфаркти.

Много хора приемат ниски дози аспирин редовно, както препоръчва лекарят им. Вие ще знаете как това ви въздейства върху дългите ви тренировки.

Бира

Алкохолът по време на теста не се препоръчва, особено ако сте приели други лекарства за болка. Можете да прекарате няколко неофициални спирки в края на състезанието с групи, предлагащи бира. Най-добре е да ги преминете и изчакайте, докато се прибера вкъщи с подходящи течности, докато не се насладите на празнична бира.

Макар и представено с хумор, медицинският панел на Колежа на директорите на Маратон отбелязва, че бирата осигурява хидратация, въглехидрати, соли и облекчаване на болката, когато се приемат по време на маратона. Всъщност един от лекарите го предписва като бързо средство за лечение на мускулни крампи. Директорът на състезанието в Портланд Маратон Les Smith веднъж експериментира с бирата като единствената си хидратация по време на маратон и резултатите бяха "Когато свърших, бях прекъснат". Беше отбелязано, че бирата намалява атлетичното представяне: "Беше бавен маратон."

Изпробвайте нищо ново на Деня на състезанието

Най-добре е да избегнете болкоуспокояващи преди или по време на маратона. Използвайте дългите дни на тренировка, за да експериментирате с това, как се чувствате тичане или ходене без облекчаване на болката и какви ефекти имате, ако прибягвате до болкоуспокояващи. Както винаги, не пробвайте нищо ново в състезателния ден.

> Източници:

> Küster M, Renner B, Oppel P, Niederweis U, Brune K. Консумацията на аналгетици преди маратон и честотата на сърдечно-съдови, стомашно-чревни и бъбречни проблеми: едно кохортно проучване. BMJ Отворено . 2013 април 19; 3 (4). pii: e002090. doi: 10.1136 / bmjopen-2012-002090. Print 2013.

> Колеж на директорите на Маратон. Зала за срещи, Портланд, Орегон, 6 октомври 2005 г.